Što donosi nova odluka?

Stranci moraju imati za svaki dan boravka u BiH najmanje 150 KM

24.05.2013.,Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Bascarsija, povijesni i kulturni centar grada, s brojnim trgovinama zanatlija, restoranima i cevabdzinicama.Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
04.01.2016.
u 07:00

Financijska sredstva mogu biti u gotovom novcu ili vidovima bezgotovinskog plaćanja prihvaćenim od bankarskog sustava BiH

Stranci koji namjeravaju ući u BiH i u njoj provesti određeno vrijeme moraju posjedovati najmanje 150 konvertibilnih maraka za svaki dan boravka u BiH.

Svake godine Vijeće ministara, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, donosi novu odluku o najmanjem iznosu sredstava, potrebnom za uzdržavanje stranca za vrijeme namjeravanog boravka u BiH.

Godinama isti iznos

Pred kraj ove godine, Vijeće ministara BiH je donijelo takvu odluku i za 2016. godinu kojom je potvrđeno da stranac prilikom ulaska u BiH mora raspolagati sa 150 KM ili protuvrijednosti u stranoj konvertibilnoj valuti za svaki dan namjeravanog boravka u BiH. Već godinama ovaj iznos se ne mijenja, ali je upitno koliko stranaca pri ulasku u BiH doista predoči dokaz o posjedovanju spomenutih sredstava. Zakon, naime, propisuje da je obveza stranca, na zahtjev policijskog službenika Granične policije BiH na graničnom prijelazu, predočiti dokaze o posjedovanju financijskih sredstava u iznosu od 150 KM za svaki dan boravka u BiH. 

Propisano je da financijska sredstva mogu biti u gotovom novcu ili vidovima bezgotovinskog plaćanja, prihvaćenim od bankarskog sustava BiH, koja nedvojbeno ukazuju da mogu poslužiti kao osnova za uzdržavanje stranca u BiH.

Kod utvrđivanja iznosa sredstava ocijenjeno je da je riječ o iznosu kojim stranac mora raspolagati, a koji mu je potreban za smještaj, hranu i druga sredstva za svakodnevne potrebe te za zdravstvenu zaštitu i izlaz iz BiH.  Policijski službenik Granične policije, dakle, može, ali ne mora tražiti da stranac predoči dokaz o posjedovanju novca. Rijetko se koristi ta mogućnost, ali BiH i njezina granična služba tu nisu iznimka jer i u drugim zemljama se ovakva mogućnost provjere tek sporadično koristi.

Što se tiče visine traženog novca za uzdržavanje stranaca u BiH, ona je nešto veća u odnosu na druge zemlje regije, navedeno je u odluci Vijeća ministara BiH.

Visina novca u regiji

U Hrvatskoj je propisana osnovica za uzdržavanje stranca 500 kuna. Oni koji planiraju duže boraviti u Hrvatskoj moraju mjesečno imati osigurana sredstva za uzdržavanje u visini od 400 posto osnovice na temelju koje se utvrđuje visina pomoći za uzdržavanje, sukladno propisima o socijalnoj skrbi.

Ta osnovica iznosi oko 125 maraka, odnosno 500 kuna, pa je 2000 kuna mjesečnih prihoda već iznos koji je dovoljan da stranac ima dovoljno sredstava za vlastito uzdržavanje.  Dovoljnim sredstvima za uzdržavanje stranaca u Srbiji se smatra iznos od 100 maraka, odnosno 50 eura po danu boravka, a dokaz je gotovina u navedenom iznosu, izvod s bankovnog računa, putnički čekovi, kreditne kartice, kao i pismo jamstva. U Crnoj Gori svi koji ostaju duže od 24 sata moraju prijaviti svoj boravak, a propisani dnevni iznos potreban za uzdržavanje u ovoj zemlji je 20 maraka, odnosno 10 eura. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije