ROTACIJA U SBŽ-u i HNŽ-a

Stranke HNS-a u srednjoj Bosni traže premijera

bradara
29.11.2014.
u 10:05

Nije isključeno da se promijeni praksa oko izbora premijera

Izborni rezultati, ali i stabilna koalicija dali su za pravo strankama okupljenim oko Hrvatskog narodnog sabora, koje predvodi HDZ BiH, da zatraže premijerske pozicije u Hercegovačko-neretvanskoj i Srednjobosanskoj županiji. No, zbog ranijih dogovora između HDZ-a BiH i SDA, ali i činjenice da ove dvije županije i dalje imaju na izvjestan način posebni režim upravljanja zbog potrebe da se vlade i druge važne odluke potvrde s dvije trećine glasova u županijskim skupštinama, najvjerojatnije će u dvjema županijama HDZ BiH, odnosno SDA, imati po jednoga premijera.

Imaju većinu

Sada se, međutim, otvorila mogućnost da umjesto HNŽ-a, gdje je do sada gotovo isključivo HDZ BiH imao svog premijera, sada ova stranka ima premijera u središnjoj Bosni.

Nakon potpisivanja poslijeizborne koalicije s Antom Lozančićem, zastupnikom HSS-a Stjepan Radić koji je ušao u Skupštinu Srednjobosanske županije, HDZ BiH će tražiti premijersku poziciju u SBŽ-u, najavila je nedavno predsjednica Županijskog odbora ove stranke Lidija Bradara koju se spominjalo kao moguću premijerku ove županije. Unatoč početku pregovora sa SDA, u središnjoj Bosni međutim nema naznaka tko će biti definitivni koalicijski partner s obzirom na to da se u Demokratskoj fronti događaju lomovi pa nekoliko dužnosnika i podružnica ne želi koaliciju sa SDA, a drugi pak zaziru od dogovora s blokom stranaka okupljenih oko HDZ-a BiH.

Očekivanje partnera

Za sada je sigurna jedino suradnja SDA i HDZ-a BiH koji sada zajedno imaju 17 ruku u Skupštini Srednjobosanske županije pa će trećeg koalicijskog partnera za dvotrećinsku većinu od 20 zastupnika morati birati između Demokratske fronte, koja ima tri presudna mandata, ili, pak, Saveza za bolju budućnost sa četiri mandata, dok je Socijaldemokratska partija BiH, koja ima također četiri mandata, ranije poručila kako želi biti u oporbi na svim razinama vlasti. Istodobno, u Hercegovačko-neretvanskoj županiji stranke okupljene oko HNS-a imaju jedanaest mandata, te sa SDA imaju 18 ruka. Za većinu im nedostaju samo dvije ruke. Zastupnici Demokratske fronte u ovoj županiji do sada uopće nisu dobili bilo kakve instrukcije oko sudjelovanja u vlasti. Po sadašnjem omjeru, s obzirom na ostvareni rezultat izvjesnije je kako će HNŽ dobiti poziciju premijera, ali nije isključeno da se u dogovoru dvaju čelništva stranaka i to promijeni.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?