Strateški plan “trojke”: Ključni proračuni, EU put i deblokada Parlamenta FBiH

18.01.2024.
u 14:59

Čelnici stranaka “trojke” okupili su se jučer s drugim visokim dužnosnicima Socijaldemokratske partije, Naroda i pravde i Naše stranke u Konjicu na cjelodnevnom “strateškom planiranju”, kako su opisali ovaj međustranački skup. Kako je kazao predsjednik NiP-a Elmedin Konaković, lideri “trojke” sastat će se s HDZ-om i SNSD-om “sutra ili prekosutra” u pokušaju da se dogovore tehničke izmjene Izbornog zakona.

Ciljevi i prioriteti

Dodao je da će partnere na državnoj razini pokušati uvjeriti da donesu ove izmjene jer su, kaže, svi svjesni da će ih Schmidt u protivnom nametnuti. Objasnio je da je, prema njegovu mišljenju, to realno, moguće i lako ostvarivo, ali da ipak on nije optimist. Vezano uz to, kazao je da postoje zahtjevi da se, uz tehničke, izvrše i druge izmjene, ali da bi onda, prema mišljenju “trojke”, trebalo krenuti s Ustavnim sudom. Za njih je, kako je objasnio, u tom pogledu najvažnije da se provedu međunarodne presude. - Kakvo je raspoloženje oko toga, vidjet ćemo do kraja tjedna - rekao je Konaković. Vezano uz popunjavanje Ustavnog suda, optužio je DF da radi usklađeno sa SNSD-om i da nastoji zaustaviti imenovanje novih sudaca. Kada je u pitanju proračun FBiH, kazao je kako će se o tome odlučivati na sjednici Zastupničkog doma koja je sazvana za sljedeću srijedu. - Nadamo se da ćemo usvojiti proračun, to nam je cilj, a ako to ne uspijemo, onda ćemo ići na to da donesemo odluku o privremenom financiranju. Ako se to ne dogodi, onda će stati život u Federaciji, ali siguran sam da do toga neće doći - objasnio je Konaković. Govoreći o današnjem sastanku predstavnika vladajuće koalicije na državnoj razini, predsjednik SDP-a Nermin Nikšić rekao je da će razgovarati o tome da postignu dogovor o usvajanju još nekoliko ključnih zakona kako bi se stvorili uvjeti za otvaranje pregovora s EU-om. - Zakon o sukobu interesa jedan je od zakona koje potenciraju predstavnici međunarodne zajednice. Bilo bi odlično da riješimo pitanje Izbornog zakona, pitanje održivosti javnog servisa, Zakon o sprječavanju pranja novca, Frontex - rekao je Nikšić. Potvrdio je da se razgovaralo o Izbornom zakonu i nastojanju da se pronađe rješenje prihvatljivo za sve.

Odluke i intervencija

- Naši partneri zaziru od novih mogućnosti odgađanja rješavanja onih pitanja koja su za njih ključna - rekao je Nikšić. Dodao je da visoki predstavnik ima ovlasti da ono oko čega se oni ne mogu dogovoriti visoki predstavnik presudi i donese odluku. - Važno je da sljedeći lokalni izbori budu maksimalno transparentni - kazao je Nikšić. Predsjednik Naše stranke Edin Forto kazao je da ovo nije prvi put da se iščekuje neka odluka OHR-a. - U idealnom svijetu bismo sami donosili zakone. Mislim da kroz europski proces na koji “trojka” daje naglasak može pričati o potpunom vraćanju suvereniteta na institucije BiH. S vremenom će tako i OHR postati višak. No, trenutačno postoje udari na institucije BiH, koji produljuju njegov ostanak ovdje. Ne bih komentirao odluku, ne znam ni što će konkretno podrazumijevati - kazao je Forto. On je istaknuo kako je sastanak bio radnog karaktera i da je bilo riječi o više tematskih oblasti. - Mislim da su dvije ključne stvari. Prva je proračun kako bi osigurali funkcioniranje državnih institucija, a druga da u ožujku dobijemo pozitivno mišljenje Europske komisije - rekao je Forto.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije