Sarajevo

Stručna debata: BHRT ne smije biti ugašen

BHRT
05.06.2016.
u 07:00

U Parlamentu BiH i drugim nadležnim institucijama tijekom idućeg tjedna bit će upućen zahtjev za kratkoročnim rješenjem financiranja BHRT-a naplatom RTV pristojbe preko računa za struju, kako bi se spriječilo prekidanje emitiranja programa javnog emitera. Ovaj zahtjev su dogovorili i podržali sudionici stručne debate o budućnosti RTV servisa održane na Jahorini u organizaciji udruge BH novinari. Tijekom debate istaknuti su ključni problemi u financiranju javnog servisa, uredničkih politika, utjecanja vlasti na javni servis, ali i mogući prijedlozi za njihovo rješavanje. Sudionici, parlamentarci, predstavnici javnih servisa, udruge BH novinari i medijski stručnjaci ukazali su na hitnost rješavanja financijskih problema javnih emitera kako bi bio osiguran njihov opstanak. Međutim, naglašeno je da nema trajnog financijskoga rješenja ako se ne izmijeni zakonski okvir javnog servisa i uradi reforma javnog servisa u upravljačkom, uređivačkom i tehničkom smislu.

U fokusu razgovora su bila četiri modela za naplatu RTV pristojbe. Od naplate preko računa za električnu energiju, naplate preko medijskog poreza ili fondova i naplata preko “inkaso” službe. “Financiranje iz proračuna nije prihvatljivo jer bi to značilo povratak u državnu televiziju. “Bitno je i kakav sadržaj nude javni emiteri. Javni emiter u RS-u zastupa interese jedne stranke. Programi sva tri emitera nisu konkurentni i to otežava naplatu RTV pristojbe. Potrebno je više razmišljati o sadržaju koji se nudi gledateljima”, kazao je Nikola Lovrinović. “To je i jedan od razloga za ovakvo stanje. Hrvati imaju pravo zahtijevati kanal na hrvatskom jeziku. Kada je u pitanju rješavanje trenutačne krize na BHRT-u, za izravno sam naplaćivanje RTV pristojbe, mislim da naplaćivanje pristojbe uz drugi račun nije zakonski izvedivo”, istaknuo je Lovrinović. Naglasio je da javni servis nije državni servis. “On treba služiti javnosti i javnost treba biti partner javnog servisa. On nije samo informativnog karaktera već i šira kulturna institucija. Treba inicirati dijalog i promovirati nacionalno stvaralaštvo. Financiranje javnog servisa treba biti dugoročno i sigurno”, naglasio je on. 

Ključne riječi
rtv

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije