savjeti

Stručnjaci tvrde da znaju kako zaustaviti strašnu želju za slatkim

kolač
13.02.2022.
u 17:30

Nemojte se zavaravati da vam je dovoljno “samo malo čokolade”. Ako mislite da ste ovisni o šećeru, jedino rješenje je da prestanete

Jesti slatko nije problem, šećer ima ulogu u davanju našem tijelu energije koja nam je potrebna za život. No, kad ga jedemo previše, to može dovesti do ozbiljnih nuspojava – i stalne želje za šećerom.

“Šećer je povezan s umorom, debljanjem, krvožilnim bolestima, dijabetesom tipa 2, Alzheimerovom i drugim demencijama, upalom i općom slabošću”, objašnjava dr. Susan Peirce Thompson, znanstvenica za mozak i kognitivnu psihologiju specijalizirana za psihologiju prehrane. “A najveća nevolja sa šećerom je to što izaziva ovisnost kao i kokain.”, prenosi ljepotaizdravlje

Ako želite početi konačno jesti intuitivno i ne biti ovisni o hrani, a osjećate da ipak previše želite određene proizvode zasićene šećerom, razmislite o tome da se oslobodite šećera i izbacite te žudnje. Da biste to učinili, možete zauvijek izbaciti sav dodani šećer iz svoje prehrane ili razmislite o kratkom razdoblju detoksikacije.

“Ako imate dugu povijest žudnje za šećerom, razmislite o potpunom micanju sa šećera. Dajte si osam tjedana da ponovno kalibrirate svoj sustav. Vaši okusni pupoljci će se prilagoditi nakon dva tjedna, a centri za ovisnost u mozgu će slijediti njihov primjer sa značajnim izlječenjem nakon osam tjedana”, kaže dr. Thompson. Ovo su mali savjeti kako u tome uspjeti!

Prestanite jesti šećer

Da, znači, nema varanja. Nemojte se zavaravati da vam je dovoljno “samo malo čokolade”. Ako mislite da ste ovisni o šećeru, jedino rješenje je da prestanete. Baš kao što novi nepušač ponovno postane ovisan s prvim udisajem, kada je u pitanju šećer, nije puno lakše prestati. Također, nemojte koristiti nadomjestke, poput sladila. Radije jedite svježe voće (da, izbjegavajte prva dva tjedna i smoothieje!)

Strpite se

Da, moguće je ostvariti svoj cilj u samo 14 dana! Najgori je početak, ali dobra vijest je da će svaka stanica okusnog pupoljka na našem jeziku biti mrtva i nestati i biti zamijenjena potpuno novom stanicom za samo dva tjedna. Dakle, nakon što prestanete sa šećerom i prestanete napadati svoje okusne pupoljke lažnom slatkoćom, za samo dva tjedna sve što pojedete bit će slađe – to znači da ćete prestati i tražiti toliko slatkog. Nakon toga, to će pratiti i vaš mozak.

Nemojte komplicirati jela

Vrlo je važno pratiti što jedete, odnosno, da vam obroci budu jednostavni za napraviti, i da imaju svu nutritivnu vrijednost. Vaše tijelo je prava mala tvornica života i nemojte joj uskraćivati ukusnu hranu. To što se rješavate pretjerane žudnje za slatkim ne znači da ne možete guštati u ukusnom batatu, ananasu, šumskom voću…

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije