temeljito

Stručnjakinja otkrila kako bi i koliko često trebali čistiti spavaću sobu, za neometan san

slaganje, spremanje
shutterstock
03.04.2023.
u 08:33

Uz očita mjesta poput kreveta i poda bitno je povremeno obrisati i podne lajsne i prozorske klupice; mjesta na kojima prašina često prođe neprimijećena, kaže stručnjakinja.

Osnivačica portala My Healthy Home Caroline Blazovsky kaže da neredovito brisanje prašine, pranje površina i usisavanje spavače sobe lako može prouzročiti simptome nalik alergiji; poput začepljenog nosa ili osjećaja 'škakljanja' u grlu, pa savjetuje na što se najvažnije usredotočiti da mjesto gdje spavamo uvijek bude dovoljno čisto.

1. Redovito usisavanje - Bitno je usisati sobu barem jednom tjedno, pogotovo ako je pod prekriven tepihom, a ako imate kućnog ljubimca čak i dvaput tjedno - smatra Blazovsky, a biolog i konzultant za okoliš Ryan Blaser kaže da je redovito usisavanje spavaće sobe posebno bitno jer je ona često dom grinjama.

- Grinje se skupljaju u madracu, u podu i u raznim presvlakama, a izazivaju alergije i iritaciju dišnog sustava - rekao je Blaser.

2. Redovito pranje posteljine - Blazovsky savjetuje da se i posteljina i jastučnice peru jednom tjedno, i to najmanje na 60 °C.

- Dok je posteljina u pranju možete usisati madrac i jastuke, kako biste se riješili prašine i peruti koja je možda ušla, a madrac možete očuvati čistim i korištenjem takozvanog štitnika za madrac - rekla je.

3. Čišćenje jako prašnjavih mjesta - Uz očita mjesta poput kreveta i poda, Blaser kaže da je bitno povremeno obrisati i podne lajsne i prozorske klupice; dva mjesta na kojima prašina često ostane neprimijećena, te redovito čistiti područje ispod kreveta.

4. Čišćenje ovlaživača zraka  - Ako u sobi imate ovlaživač između upotreba ga treba prebrisati i obrisati mu spremnik za vodu; kako bi se spriječilo stvaranje bakterija i nastanak plijesni unutar uređaja.

- Zbog plijesni koja može biti u njemu ovlaživač držite na čvrstoj površini - predlaže stručnjakinja, a ako vam je voda loše kvalitete zamijenite je destiliranom.

5. Proizvode za njegu nemojte držati u spavaćoj sobi - Sve što ima dodane mirise; poput svijeće, kozmetičkih proizvoda ili sredstava za čišćenje; potencijalno može u zrak emitirati iritantne organske spojeve, pa Blazovsky predlaže da kozmetiku držite na nekom drugom mjestu.

6. U spavaćoj sobi nemojte držati ni elektroniku - Blaser savjetuje da i elektroniku držite van spavaće sobe; ili najmanje osam stopa (243 cm) od kreveta; jer svojim emitiranjem čak i ugašena može ometati san; a bez dostupnih uređaja nećete biti ni u iskušenju izložiti se plavom svijetlu neposredno prije spavanja. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije