Na 22. Međunarodnoj duhovnoj obnovi za bračne parove sudjelovalo devedeset parova

Supružnici Dantes-Castillo: Zbog Međugorja je naš brak postao snažniji

storyeditor/2023-11-19/bracnipar-dantes-castillo2-741x486.jpg
20.11.2023.
u 19:13

U Međugorju je održana 22. Međunarodna duhovna obnova za bračne parove na kojoj je sudjelovalo oko 90 bračnih parova koji su u Međugorje došli iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Čilea, Argentine, Kolumbije, Španjolske, Švicarske, Njemačke, SAD-a, Nizozemske, Slovačke, Češke, Italije, Latvije, Mađarske, Poljske i Ukrajine, prenosi Radio Međugorje.

Ekvador i Dominikanska Republika

Među svim tim bračnim parovima bio je i bračni par Dantes-Castillo. Irene je podrijetlom iz Ekvadora, a Jose iz Dominikanske Republike. U braku su već 38 godina, imaju troje djece i jednog unuka, a žive u Miamiju u Sjedinjenim Američkim Državama. U Međugorje dolaze godinama, a često vole naglasiti kako su im zbog Međugorja brak i obitelj postali snažniji i ujedinjeniji.

- U Međugorje dolazim od 2000. godine, dakle, već 23 godine. Ovdje sam prvo dolazila s prijateljima, istraživala sam gdje je to mjesto gdje se Djevica Marija ukazuje. U Međugorje sam dolazila nekoliko puta te sam nakon toga u svome srcu osjetila Djevicu Mariju, da je to bilo dobro i za mene i za moju obitelj. To sam kazala svome suprugu, a on je u to vrijeme bio suprotan meni, suprotan mojoj vjeri, često me je i kritizirao, posebno zbog toga što nije baš volio Katoličku crkvu. Ja sam mu rekla - u redu, ali pođi sa mnom i vidjet ćeš. Kada je jednom došao u Međugorje sa mnom, bio je potpuno uzrujan te, kada smo došli ovdje, bio je jako ljutit na mene. Jednoga dana, dok smo bili ovdje, rekao mi je da će me čekati u obližnjem kafiću i da će piti pivo, a ja sam mu rekla - u redu. Kada je poslije došao u crkveno dvorište, a tada je u to vrijeme bilo klanjanje Presvetom, Djevica Marija ga je obuzela, obuzeo ga je miris ruže, bilo je to nešto predivno. Od tada se obratio i mislim da smo od tada u Međugorju bili sedam puta te dolazimo često na ove duhovne obnove za bračne parove - kazala je Irene, dok je Jose dodao kako je njegova priča malo drugačija.

- Nije baš da sam bio protiv Katoličke crkve, ali moje mišljenje je bilo da nisam neki fanatik kao mnogi drugi ljudi. Došao sam u Međugorje protiv svoje volje, ali sam pronašao sebe, shvatio sam da sam tada na pravom mjestu, da se osjećam blagoslovljeno i dirnuto Marijinom dušom. To je promijenilo moj život i nadam se da ću moći dolaziti svake godine ovdje na duhovnu obnovu kako bih nahranio svoju dušu. Promijenio sam tada nabolje i svoj život i svoj brak. Volim biti ovdje i nadam se da ću i dalje nastavljati dolaziti. Posljednje tri godine nismo mogli dolaziti, ali smo sada opet nastavili. Zbog Međugorja naš brak je postao snažniji, a i naša obitelj također - kazao je Jose te nastavio govoriti o klanjanju u Međugorju:

- Ono što mi je posebno snažno u Međugorju je klanjanje Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu, kada se sjedinim s Crkvom, kada se sjedinim s dušom. To mi je najsnažnije ovdje jer to prije nikada nisam činio, tek ovdje u Međugorju, te u tome jako uživam - kazao je Jose Dantes Castillo.

- Ja u Međugorju osjećam da je ovo moj stvarni dom, to je nevjerojatno za mene. Možda će mi muž prigovarati da sam fanatik, ali kada sam u SAD-u stalno mislim na Međugorje, u mislima sam stalno s Djevicom Marijom na Brdu ukazanja i uvijek sam u molitvi s Djevicom Marijom. Mislim da nam ona pomaže i da nas liječi i to je moja vjera. Volim ovo mjesto - kazala je Irene, a zatim je Jose istaknuo važnost dijaloga za brak.

Važnost dijaloga

- Jako važan dio je i poštovati jedno drugo, ne vikati jedno na drugo, trebamo biti u dijalogu, to je jako važno i tu nas vjera drži zajedno - kazao je Jose.

- Ja sam sigurna da ljudi koji dolaze ovdje u Međugorje mijenjaju svoje živote, apsolutno. Čak i ako dođu iz znatiželje kao moj muž, svi se mijenjaju, svi mijenjaju svoje živote - kazala je Irene Dantes-Castillo.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?