Reginalna turneja Čovića završila jučer sastankom u Beogradu

Suradnje zemalja i stabilizacija odnosa u regiji su prioriteti

02.09.2016.
u 08:00

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović, nakon posjeta Crnoj Gori, Albaniji, Makedoniji, jučer se u Beogradu sastao sa srbijanskim premijerom Aleksandrom Vučićem čime je završio posjet državama u regiji. Čović je razgovarao proteklih dana sa svim predsjednicima i premijerima država u regiji. Razmijenjena su mišljenja i o stanju u regiji, kao i o euroatlantskoj perspektivi susjednih zemlja, piše Večernji list BiH.

Čović je informirao predsjednike Crne Gore, Albanije i Makedonije o napretku koji je BiH postigla na putu prema članstvu u Europsku uniju, aktualnim zbivanjima i prilikama u BiH. Tako je i jučerašnji razgovor s Vučićem bio u znaku suradnje i stabilizacije odnosa u regiji. Sastanak Čovića i Vučića dogovoren je prije više od mjesec dana, a sada je sasvim slučajno vremenski koincidirao sa stavovima Vijeća za provedbu mira (PIC) u BiH, zaoštravanjem situacije oko referenduma u Republici Srpskoj, ali i napetim odnosima između Srbije i Hrvatske, gdje se također uskoro održavaju izbori. Tako je ovaj sastanak došao u središte regionalnih zbivanja.

- Sastanak s premijerom Vučićem ranije je dogovoren. Bez obzira na razlike koje postoje, uvjeren sam da samo ovakvom, što češćom komunikacijom, možemo rješavati probleme. Znam da će biti još različitih komentara mojih razgovora u Beogradu, ali to je naš posao i ja imam odgovornost za posao koji radim, a vjerujem kako je to jedini način da stabiliziramo i unutarnje odnose u BiH i situaciju u okruženju - kazao je Čović. U sklopu regionalne turneje, Čović se u Albaniji, u Draču, sastao s Fikretom Klarićem, počasnim konzulom BiH u Draču i održao sastanak s predstavnicima bošnjačke zajednice u Albaniji koja ima više od 10.000 članova, te čiji članovi na teritoriju Albanije žive više od 150 godina. Upoznali su ga sa svojim radom. Albanija, Makedonija i Crna Gora ponudile su pomoć BiH na putu prema EU te potporu.

Jučer ujutro u Makedoniji je Čović u pratnji Ladislava Bevande, direktora tvrtke Hering Široki Brijeg, Miroslava Matijevića, voditelja projekta, te predstavnika makedonske tvrtke Transmet obišao gradilište tvrtke Hering u selu Izvor na autocesti Kičevo - Ohrid u Makedoniji. Čovića su upoznali s dosadašnjim tijekom radova. Tvrtka Hering, u partnerstvu s makedonskom tvrtkom Transmet, izvodi radove na 1/3 cjelokupne autoceste, i zadužena je za izradu konstrukcije na 10 dvostrukih mostova na ovoj dionici.

Vrijednost radova tvrtke Hering iznosi više od 30 milijuna eura, a zahtjevnost posla oslikava i podatak da je raspon dva mosta, na dvije lokacije na dionici, veći od 100 metara.

Čović je istaknuo kako je ovaj projekt čvrst pokazatelj snage bh. građevinskih tvrtki. Naglasio je i važnost sudjelovanja Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, koji se na projektu pojavljuje u ulozi konzultanta i revidenta, a koji je i ovim projektom pokazao da je izvorište kvalitetnih inženjera, te snažna tehnička i znanstvena potpora građevinskim tvrtkama u BiH, pa i široj regiji.

Ovakvi i slični projekti pokazuju da su tvrtke iz Bosne i Hercegovine sposobne parirati renomiranim svjetskim tvrtkama na najzahtjevnijim građevinskim projektima. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije