ljubuški

Suvremeni sustav omogućit će veće prinose u poljoprivredi

06.01.2023.
u 07:40

Na području Grada Ljubuškog instalirano je pet agrometeoroloških postaja vrijednih oko 60.000 KM kojima je omogućeno digitalno upravljanje zemljištem

Ljubuški poljodjelci dobivaju suvremeni sustav koji će unijeti važne promjene u njihovu radu, što bi u konačnici trebalo donijeti i osigurati veća i kvalitetnija ostvarenja i rezultate, piše Večernji list BiH.

Planiranje radova

Na samom kraju 2022. na pet mjesta na području Grada Ljubuškog instalirano je pet agrometeoroloških postaja kojima je omogućeno digitalno upravljanje zemljištem kako bi se ostvarili veći prinosi u poljoprivredi. Kako je priopćeno iz Gradske uprave, agrometeorološke postaje postavljene su u Crnopodu, Studencima, Pregrađu, Šipovači i Plantaži. S prije postavljenom postajom u Vojnićima, sad ih je šest, na njima će se pratiti različiti parametri i na osnovi toga donositi preporuke za različite agronomske aktivnosti i intervencije na poljoprivrednim površinama.

Postaje imaju prognozne modele za bolesti za 21 poljoprivrednu kulturu. Opremljene su senzorima za mjerenje brzine i smjera vjetra, vlažnosti lista, količine oborina, solarne radijacije te mjere temperature zemljišta, temperature zraka i vlažnost zraka. Prateći softver meteorološke postaje pruža mogućnost prikazivanja, obrade i analize prikupljenih podataka u cilju predviđanja oboljenja, pojave štetočina i planiranja radova (sjetva, zaštita biljaka, žetva, berba, prehrana biljaka, pristupačnost terenu, obrada tla). U sklopu softvera postoji i modul za globalnu vremensku meteorološku prognozu s prikazom do sedam dana unaprijed, parametrima temperature zraka, vjerojatnošću oborina, brzine i smjera vjetra, relativne vlažnosti zraka, zračnog tlaka i sunčeva zračenja.

- Osobno sam na tribinama koje sam držao to potencirao i zagovarao i za svaku je pohvalu što se počinje provoditi. U razvijenim zemljama to je odavno zaživjelo u praksi i od velike je koristi poljoprivrednicima. Još 1937. godine Split je obavještavao svoje vinogradare kad će peronospora, kad pepelnica. Imam 50 godina vinogradarske i voćarske prakse i mogu reći da napamet trošimo pesticide. Europa to više ne želi, znači, treba ih smanjiti. Dvostruko se može smanjiti uporaba otrova, da ne pijemo otrovano vino, ne jedemo otrovane rajčice... To je budućnost, ljude treba obavještavati preko nekih glasila, recimo, Radija Ljubuški, poljodjelskih udruga kad treba nešto prskati i zaštititi – kaže agronom Branko Rogić.

Uvriježila se dugogodišnja praksa da poljodjelci provode zaštitu prema kalendaru, a ne prema trenutačnom stanju, uvjetima i pojavama na terenu. Sad će Zavod za poljoprivredu ZHŽ-a svoju Savjetodavnu službu moći osigurati i opremiti potrebnim podacima i vrlo su velike mogućnosti da ljudi kontroliraju procese, djeluju preventivno u pravom trenutku, a ne da se događaju iznenađenja i štete. Instaliranje postaja dio je projekta "Digitalizacija općinskog upravljanja zemljištem".

Cilj je unaprjeđenje kapaciteta lokalnih samouprava u području digitalnog upravljanja zemljištem kroz unaprjeđenje transparentnosti u procesu digitalnog upravljanja zemljištem, potom modernizacija usluga koje pružaju lokalne samouprave i regionalna razmjena iskustava u ovom području. Regionalni projekt provode GIZ i tvrtka TeleGroup, u partnerstvu s Mrežom za povoljno poslovno okružje koju predstavljaju NALED, REDAH, Gospodarska komora RS-a i Gospodarska komora Crne Gore u okviru programa DeveloPPP, njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku suradnju i razvoj (BMZ).

Do 1. ožujka

Predstoji obuka za rukovanje, uporabu i korištenje opreme i podataka, a cjelokupni sustav treba biti uspostavljen i početi funkcionirati do 1. ožujka ove godine. Ukupna vrijednost projekta za Ljubuški je oko 250.000 KM. Za pet agrometeoroloških postaja, bez troškova postavljanja, izdvojeno je oko 60.000 KM. Dobivena je i računalna oprema vrijedna oko 5800 KM i softver oko 150.000 KM. Ostatak novca utrošit će se na obuku i, moguće, na neke druge manje popratne potrebe. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije