Federalni Zavod MIO

Svaki umirovljenik će dobiti za 1 do 3 KM manju mirovinu za svibanj

'POK BIH...mostar...spanjolski trg...umirovljenici... FOTO: Zoran Grizelj 16.05.2008...'
Foto: 'Zoran Grizelj'
06.06.2014.
u 09:53

Samostalni stručni suradnik - koordinator u Uredu za odnose s javnošću u Federalnom zavodu MIO Tomislav Kvesić kaže kako za obustavljanje određenih iznosa od mirovine imaju suglasnost Udruženja umirovljenika sa svih razina

Svim umirovljenicima koji žive u Federaciji BiH od mirovina za svibanj će biti obustavljen određeni iznos kao doprinos humanitarnoj akciji koja je pokrenuta u cilju pomaganja umirovljenicima koji su najteže nastradali u nedavnim poplavama, navode iz Federalnog zavoda MIO.

Samostalni stručni suradnik - koordinator u Uredu za odnose s javnošću u Federalnom zavodu MIO Tomislav Kvesić kaže kako za obustavljanje određenih iznosa od mirovine imaju suglasnost Udruženja umirovljenika sa svih razina (općinskih, županijskih do Saveza udruženja). Obustavljanje će se vršiti ovisno o iznosu mirovine, te će tako umirovljenicima koji primaju mirovinu u visini iznosa najniže mirovine biti obustavljena 1 KM. Onima koji primaju iznose od najniže do zajamčene bit će obustavljene 2 KM, umirovljenicima koji imaju mirovine u iznosi između zajamčene i 869 KM bit će obustavljene 2,5 KM, dok će oni koji imaju mirovine jednake ili veće iznosu od 870 KM biti odustavljene 3 KM. “Ako netko od korisnika nije spreman iskazati solidarnost s umirovljenicima koji su stradali u poplavama, i ovim, ipak simboličnim iznosom, pomoći onima koji su u poplavama ostali bez cjelokupne imovine, može se obratiti najbližem udruženju umirovljenika, navesti da se ne slaže s navedenim, jednokratnim odbijanjem, te će mu odbijeni iznos biti vraćen prilikom sljedeće isplate mirovina”, navodi Kvesić. Ističe kako su umirovljenici s kojima je on osobno kontaktirao proteklih dana s odobravanjem reagirali na ovu odluku.

“Neki umirovljenici su navodili da je obustavljeni iznos trebao biti veći. To sve pokazuje već poznatu činjenicu da su umirovljenici, iako i sami u nezavidnom položaju, uvijek solidarni i spremni pomoći drugima”, navodi Kvesić. Dodaje kako je procjena da će se na ovaj način prikupiti više od 500.000 konvertibilnih maraka. Udruženja umirovljenika će napraviti popis korisnika koji su najugroženiji nakon poplava, te će istima biti upućena pomoć od prikupljenih sredstava. Iz Zavoda naglašavaju kako neće oni biti ti koji će vršiti izbor jer udruženja umirovljenika imaju puno bolji uvid u stanje. Inače, Zavod je još ranije na svojoj službenoj stranici pokrenuo akciju za umirovljenike koji mirovinu primaju iz FBiH, a žive izvan granica ovog entiteta. Umirovljenici iz inozemstva se da bi sudjelovali u akciji trebaju pismeno izjasniti o iznosu koji od mirovine žele donirati umirovljenicima kojima su poplave uništile sve što su imali.

Ključne riječi

Komentara 1

H2
hercegovac - 2
18:21 08.06.2014.

Žalosno je da se ovako i na ovakav način uzima novac od najugroženije kategorije stanovništva i bez ikakve suglasnosti harači se naj slabiji, kao da oni sami ne znaju kome, kada i kako dati pomoć. Onaj tko je to predložio zaista nešto nije s njim u redu i time je uvrijedio sve umirovljenike kao da oni do sada nisu učestvovali u akciji novčano i matrijalno preko Crvenog križa i drugih Humanitarnih organizacija, a za neslaganje sa ovakvom odlukom slati ih u Udrugu na potpis Izjave o neslaganju zaista je perverzno i sramno. Sramna Odluka koju treba povući i ispričati se umirovljenicima

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije