Integriranje BiH u EU

Sve aktivnosti na putu prema EU uzaludne 
bez ispunjenja dvaju temeljnih uvjeta

11.06.2016., Sisak - Anketa, Boris Petek. DKS_56139072  Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL
14.06.2016.
u 09:00

Bh. vlasti rade na izradi programa integriranja BiH u Europsku uniju koji će sadržavati plan usklađivanja zakonodavstva u BiH sa zakonodavstvom EU-a te plan strateškog okvira u BiH. Direktor Direkcije za europske integracije BiH Edin Dilberović objašnjava da će se na osnovi tog dokumenta jasno znati što je obveza koje institucije, što i do kada treba učiniti. Ovim programom, podsjetio je, treba utvrditi mjere koje treba provesti u zemlji u višegodišnjem razdoblju radi ispunjavanja kriterija za europsko članstvo i ostalih obveza iz procesa europskih integracija. - Program integriranja BiH u EU ne daje ni oduzima ikome nadležnosti jer su one utvrđene ustavima i zakonima. Izrada programa otvara proces zajedničkog planiranja preuzimanja europskog zakonodavstva u zakonodavstvo BiH, strateškog okvira i ispunjavanja ostalih obveza iz procesa europskih integracija i ovaj dokument treba biti rezultat tog procesa i rada svih institucija i razina vlasti u BiH - kazao je Dilberović.

Program integriranja, dodao je, jasna je poruka EU-u o predanosti zemlje članstvu, a građanima, poslovnoj zajednici, investitorima i drugima, pruža okvir pravne i političke sigurnosti jer mogu jasno vidjeti što i kako nadležne institucije na svim razinama vlasti u zemlji planiraju raditi. Program integriranja BiH u EU treba biti cjelodržavni dokument, odnosno programski dokument Vijeća ministara BiH, vlada entiteta, Brčko Distrikta i županijskih vlada.

Slično je i s Mehanizmom koordinacije, na čije konačno usuglašavanje se još uvijek čeka. Za razliku od programa integriranja, vlasti u BiH imaju vrlo malo vremena za konačnu verziju Mehanizma koordinacije, jer je izvjesno da bez tog dogovora i prilagođenog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH neće dobiti “zeleno svjetlo” na sastanku Vijeća Europske unije u Bratislavi idućeg mjeseca. Nažalost, na konačno rješenje u oba slučaja još se čeka, ali jasno je da se pregovori moraju nastaviti.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije