Najviše preseljenog stanovništva unutar BiH bilo je starosti od 20 do 39 godina

Tijekom prošle godine 2319 osoba iz R. Srpske preselilo se u Federaciju

06.03.2024.
u 19:30

Razlozi za preseljenje mogu biti svakojaki. Bolji uvjeti rada, veća plaća, obrazovanje, sklapanje braka… samo su neki od njih. Koja god motivacija stajala iza takve životne promjene, sigurno je da njome počinje neko novo razdoblje, piše Večernji list BiH. Iako je iseljavanje iz BiH u inozemstvo postalo sve masovnije i češće, znatan broj ljudi mijenja mjesto življenja i unutar Bosne i Hercegovine.

Unutarnje migracije

Kako pokazuju godišnji podaci državne Agencije za statistiku u izvješću o unutarnjim migracijama u Bosni i Hercegovini za 2023. godinu, na razini Bosne i Hercegovine broj doseljenih/odseljenih stanovnika iznosio je 29.951. Od toga broj doseljenih u Federaciju BiH iznosi 20.290, što u odnosu na isto razdoblje prošle godine pokazuje smanjenje za 1 posto. U istom promatranom razdoblju broj odseljenih stanovnika iz Federacije BiH bio je 20.331., što u odnosu na isto razdoblje prošle godine pokazuje smanjenje za 1,7 posto. Promatrajući podatke Državne agencije za statistiku za Federaciju BiH, oni pokazuju kako je čak 17.661 stanovnik pronašao novo mjesto za život u istom entitetu, dok ih se 2410 iz Federacije BiH preselilo u Republiku Srpsku, a 260 u Distrikt Brčko. Prema službenim statistikama, broj odseljenih iz Republike Srpske lani je bio 8948, što u odnosu na isto razdoblje prošle godine pokazuje povećanje za 0,9 posto, dok je broj doseljenih iznosio 9155, što u odnosu na isto razdoblje prošle godine pokazuje smanjenje za 0,2 posto.

Najveći broj stanovnika mijenjao je mjesto življenja unutar istog entiteta - 6383 osobe. U Federaciju se iz Republike Srpske preselilo 2319 stanovnika, dok je njih 246 novi dom pronašlo na području Distrikta Brčko. Broj doseljenih u Brčko lani je iznosio 506, što u odnosu na isto razdoblje prošle godine pokazuje smanjenje za 0,4 posto, a odselila su se 672 stanovnika, što u odnosu na isto razdoblje prošle godine pokazuje povećanje za 8%. Kako pokazuju podaci Agencije za statistiku BiH, unutar Distrikta Brčko ni jedna osoba nije promijenila mjesto u kojem je živjela. Iz Federacije BiH se u Distrikt Brčko preselilo 260 osoba, a iz Republike Srpske 246.

Kako se navodi u dokumentu "Demografija i socijalne statistike", ukupni migracijski saldo, odnosno razlika broja doseljenih i broja odseljenih s nekog područja tijekom prošle godine u Republici Srpskoj je 207, Federaciji BiH -41, a Distriktu Brčko -166.

Najviše preseljenog stanovništva unutar Bosne i Hercegovine bilo je starosti od 20 do 39 godina (13.149 stanovnika), što predstavlja 43,9 posto ukupnih kretanja. Promatrano prema spolnoj strukturi, udio ženske populacije u ukupnim migracijskim kretanjima iznosio je 17.610 ili 58,8 posto, a muške 12.341 ili 41,2 posto.

Prikupljeni podaci

Ovim priopćenjem koje je objavila Agencija za statistiku BiH dani su podaci o unutarnjim migracijskim kretanjima stanovništva Bosne i Hercegovine za 2023. godinu. Obuhvaćeni su, kako je navedeno, svi stanovnici po spolnoj i starosnoj strukturi koji su registrirali promjenu prebivališta, uključujući kretanja između entiteta i Distrikta Brčko. Istraživanje o unutarnjim migracijama provodi se na osnovi podataka koji se prikupljaju u Agenciji za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine. Zakonom o prebivalištu i boravištu državljana Bosne i Hercegovine je regulirana zakonska obaveza prijave i odjave prebivališta za sve državljane BiH.

Podaci u ovom priopćenju obuhvaćaju sve državljane BiH, kao i strance kojima je odobren stalni boravak i koji su prijavili prebivalište u Bosni i Hercegovini. Također obuhvaćeni su i svi građani koji su odjavili svoje prebivalište s namjerom da se nasele u nekom drugom mjestu u BiH. Državljani mogu prijaviti samo jedno prebivalište na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?