Svečano obilježen

Tisuće svijeća diljem BiH za pad Vukovara

Vukovarska
18.11.2012.
u 11:53

Ponos, tuga, ali radost zbog slobode generala ovih su dana preplavili hrvatski narod i u BiH

Diljem Bosne i Hercegovine jučer je obilježena 21. obljetnica utemeljenja HZ Herceg Bosne i dvadeset prva godišnjica pada Vukovara. Dostojanstveno i s molitvom na usnama Hrvati su se prisjetili brojnih žrtava i odali im zasluženu počast. Brojni su otišli i u Vukovar gdje su prisustvovali povorci od više od 50.000 ljudi.

Sjećanje na žrtve

Obilježavanje ove velike tragedije u Vitezu organizirale su udruge proistekle iz Domovinskoga rata, dva HDZ-a, vukovarski Vitežanin, svojedobno haaški uznik Marinko Katava, viteška Torcida i brojni građani. Duž Vukovarske ulice u Vitezu upaljeno je stotine svijeća, a pred spomen-obilježjem palim braniteljima Viteza ispred zgrade Općine upaljenim svijećama “iscrtan” je križ. Upaljenim svijećama ispred spomen-sobe 653 poginula i ubijena Vitežanina u proteklom ratu ispisana dva grada ratna – Viteza i Vukovara – i tako simbolizirali stradanja, patnje, ali i pobjedu Hrvata ova dva grada i Hrvata uopće u Domovinskom ratu. Polaganjem vijenaca pred središnjim spomen-obilježjem poginulim hrvatskim braniteljima u Kiseljaku, članovi Udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja Kiseljaka te hrvatski politički predstavnici u općinskim i županijskim tijelima vlasti također su obilježili osnivanje HZ HB i pad Vukovara. “Osnivanje HZ HB izuzetno je važan događaj u povijesti hrvatskog naroda u BiH. Na temeljima Herceg Bosne Hrvati su gradili svoju ravnopravnost, na njezinim temeljima nastao je HVO”, podsjetio je Josip Kvasina, predsjednik OO HDZ-a BiH Kiseljak i predsjedatelj Sabora Srednjobosanske županije. S istim počastima Hrvati u Bugojnu i Bihaću također su se prisjetili ovih važnih događaja, kao i Ljubuški, Mostar, Grude, Široki Brijeg, Posušje... Palile su se svijeće za sve žrtve, ali i slavila oslobađajuća presuda Gotovini i Markaču. Predsjednik mostarskoga Gradskoga odbora HDZ-a BiH Slađan Bevanda čestitao je utemeljiteljima Hrvatske zajednice Herceg Bosne (HZ HB) hrvatskim braniteljima, članovima obitelji poginulih branitelja, udrugama stradalnika te udrugama dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata 21. obljetnicu HZ HB.

“Duh Herceg Bosne nikada nije bio prisutniji kao ovoga 18. studenoga 2012. godine. Hrvatski narod i njegovi legalno izabrani politički predstavnici jednako su danas, kao i tog povijesnog 18. studenoga 1991. godine u Grudama odlučni u nakani opstati i biti svoji na svome, slobodni, jednakopravni, konstitutivni. Dostojanstveno i odlučno spremni smo suprotstaviti se svakom krivotvorenju povijesti onih koji ne poštuju autoritet činjenica i volju i interese hrvatskoga naroda u BiH. Ne zaboravimo da je upravo Herceg Bosna spasila Hrvate BiH od potpunog istrebljenja i genocida koji mu je agresor namijenio.


Budućnost djece

Herceg Bosna bila je i ostala srce i duša našeg nacionalnog bića, svekolikog hrvatskog zajedništva. Ona je zbog tisuća i tisuća poginulih za slobodu hrvatskoga naroda zalog i jamstvo rješenja hrvatskog nacionalnog pitanja u BiH, opstojnosti Hrvata i bolje budućnosti naše djece, stoji u čestitci Slađana Bevande. Upravni odbor Hrvatske kulturne zajednice Troplet oglasio se priopćenjem u kojem stoji: “Prije svega dijelimo našu iznimnu radost i ponos radi oslobađajuće presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču koji su nevini i bezrazložno optuženi godinama patili u haaškom pritvoru boreći se nakon rata i u miru za istinu i pravdu koja je u konačnici i pravomoćno potvrđena.

Istodobno se sjećamo svih onih koji su svojim životima i djelima doprinijeli utemeljenju Hrvatske zajednice Herceg Bosne čiji spomendan danas slavimo. Hrvatska zajednica Herceg Bosna temelj je obrane i opstojnosti hrvatskog naroda u BiH čiji je suverenitet, kao i hrvatski entitet i identitet danas ozbiljno ugrožen, navodi se u priopćenju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije