pčelarstvom se bavi 26 godina

Tko proba Minine proizvode od meda, opet se vraća

19.08.2020.
u 20:20

U okviru projekta “Bosanska Krupa, grad malih sajmova” u Bosanskoj Krupi održan je trodnevni 11. bosanskokrupski sajam meda na kojem je deset izlagača predstavilo svoj med i ostale pčelinje proizvode i preparate. Održan je i okrugli stol na kojem je bilo riječi o povećanju prinosa u pčelarstvu i paleti pčelinjih proizvoda. Sajam je rezultat izobrazbe pčelara u proizvodnji pčelinjih proizvoda s dodanom vrijednošću, uz pomoć USAID-ova projekta Farma II, piše Večernji list BiH

Mina Šabić, članica Udruge pčelara “Lipa”, jedan je od izlagača koja se pčelinjim proizvodima i kozmetikom na bazi meda predstavila i na ovogodišnjem sajmu. Sa suprugom Bekirom pčelarstvom se bavi već 26 godina i trenutačno raspolažu s 80 pčelinjih zajednica. Najviše se traži livadski i kestenov med.

- Mi imamo svoje stalne klijente koji su jednom počeli s uporabom naših proizvoda i dalje ih koriste. A imamo i nove kupce. Ovi sajmovi služe da predstavimo ono što radimo, da ljudi kušaju, vide, osjete, da se sve više okrećemo prirodi i prirodnim proizvodima - kaže pčelarka Mina Šabić. Ilver Hodžić na sajmu se predstavio 10. put i ima 200 košnica. Kaže, za razliku od prošle, ova pčelarska godina prilično je dobra i zadovoljan je prinosima.

- Svaka godina nije ista. To se kreće nekada od 500 kilograma, a nekada do pet tona. Ovisi o godini. Ove godine dostigli smo taj minimum. Malo smo više prešli tu količinu meda - kaže pčelar Ilver Hodžić.

Sajam meda u Bosanskoj Krupi ima dugu tradiciju. Iako je pandemija koronavirusa, Udruga “Lipa”, kao organizator, nije odustala od njegova održavanja poštujući sve epidemiološke mjere i preporuke kriznih stožera.

- Imamo 10 izlagača i široku paletu proizvoda. Med je osnovni proizvod, no naša paleta proizvoda je puno bogatija, štandovi više opskrbljeni ostalim pčelinjim proizvodima, posebice onima s dodanom vrijednosti bilo da se radi o međusobno miješanim bilo pčelinjim proizvodima miješanim s ljekovitim biljem ili voćem - kaže Hajrudin Šabić, predsjednik Udruge pčelara “Lipa” Bosanska Krupa. 

Ključne riječi
med

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?