strategija o položaju starijih

Trećinu populacije do 2060. u BiH činit će stariji od 65 godina

27.06.2017.
u 13:00

Pri izradi nacrta strategije za unapređenje položaja starijih osoba u FBiH za razdoblje od 2017. do 2027. pristupilo se analizi položaja starijih osoba u FBiH koja je trebala poslužiti za definiranje mjera za unapređenja životnih uvjeta osoba te dobne skupine. Radne skupine za izradu strategije dobile su od institucija dodatne podatke i mišljenja vezana uz trenutačni položaj starijih osoba u FBiH.

Zbrinjavanje starijih

Demografski trendovi u FBiH, zajedno s postojećim zakonskim okvirom koji se odnosi na starenje stanovništva, podrazumijeva mnogobrojne izazove onima koji rade u sektoru zbrinjavanja starijih osoba. Iz UN DESA pretpostavljaju da će u BiH 2060. udio osoba u dobi od 65 godina i više u ukupnoj populaciji biti iznad 30 posto, dok ih je u 2010. bilo oko 15 posto. Ključni problemi s kojima se susreće starija populacija su mala mjesečna primanja, povećani troškovi života, visok morbiditet kardiovaskularnih i malignih oboljenja, visoka učestalost senzornih i fizičkih invaliditeta te neuroloških i mentalnih poremećaja, kao što su Alzheimerova bolest, Parkinsonova bolest, polineuritis, akutna psihoza, demencija i depresija. 

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije