situacija pod kontrolom

U bh. gradove došla epidemija ospica, oboljela necijepljena djeca

ospice
VL FOTO
20.01.2024.
u 12:45

U Tuzli i Živinicama proglašena je epidemija ospica (krzamaka, morbila), a među zaraženima je najviše djece do šest godina, potvrdila je Dušanka Bećirović, ministrica zdravstva Tuzlanske županije. U Tuzlanskoj županiji, prema podacima ZZJZ-a TŽ-a, u ovoj je godini zabilježeno 48 potvrđenih slučajeva zaraze ospicama. Riječ je o djeci koju roditelji nisu podvrgnuli cijepljenju MRP cjepivom.

Hospitalizirano 29

UKC Tuzla jučer je imao obraćanje u povodu epidemiološke situacije. Rečeno je kako je situacija pod kontrolom, da ima dovoljno lijekova i testova. Iz Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanske županije ističu da je riječ o ozbiljnom broju zaraženih, a među njima je uočena i epidemiološka povezanost. U Klinici za zarazne bolesti UKC-a Tuzla od nove godine do sada bilo je hospitalizirano 29 osoba s potvrđenim ospicama, različite životne dobi. Epidemiolog u Zavodu Blaško Topalović naveo je kako statistički podaci upućuju na to da svake godine u Tuzlanskoj županiji više od 1300 djece ne bude cijepljeno MRP cjepivom te da svi oni potencijalno mogu biti zaraženi ospicama koje sa sobom nose različite kliničke slike. - Kada se dosegne kritična masa necijepljene djece, to je podloga za širenje virusa. Epidemiju ospica imali smo 2015. godine i evo sada. Proglašenje epidemije znači da moramo pojačati nadzor na provođenju higijensko-epidemioloških mjera - navodi Topalović.

Kompletan članak čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?