Stručnjaci

U BiH nema oboljelih od Zika virusa

31.01.2016.
u 07:15

U BiH nema zabilježenih slučajeva zaraze virusom Zika, koji vlada u tropskim krajevima u području gdje živi znatna populacija komaraca. Jedina mogućnost da dospije u BiH je da ga unese već zaražena osoba, kažu stručnjaci. Od svibnja 2015. godine, kada se virus Zika počeo širiti u Brazilu, pa do danas, njime je zaraženo više od 1,5 milijuna ljudi, dok je virus registriran i u 20 država Južne Amerike i u najmanje dvije države EU. Znanstvenici ovaj virus povezuju s oštećenjima mozga više tisuća beba u Brazilu.

U priopćenju Svjetske zdravstvene organizacije stoji da nemaju odgovor na pitanje o njegovoj potencijalnoj destruktivnosti na bazi veće populacije ljudi.

“Zbog činjenice da se prije 2007. godine nije dogodilo značajno širenje virusa Zika, trenutačno se zna vrlo malo o komplikacijama koje bolest može izazvati”, stoji u priopćenju Svjetske zdravstvene organizacije. Zika virus spada u grupu tzv. flavi-viride, gdje spadaju virusi poput virusa denga, japanskog encefalitisa, te virusa ‘zapadnog Nila’. BiH se još nije susrela sa Zika virusom, nedavno je zabilježen virus denga koji je unesen u BiH, a samo na taj način mogao bi i Zika virus stići u BiH.

“Moguće je da netko dođe zaražen Zika virusom, ali taj slučaj ne bi ugrožavao ostale, jer, da bismo se zarazili, mora taj komarac postojati ovdje i pacijent biti bolestan do sedam dana kada je virus prisutan u krvi i kad bi bolesnu osobu ugrizao, mogao bi na sljedeću prenijeti taj virus”, ističe prof. dr. Nada Koluder Čimić, infektologinja i šefica Klinike za infektivne bolesti KCUS. Prijenosnik je komarac “edes”, a simptomi su poznati.

Bolest je kao takva samoizlječiva i nema zabilježenih smrtnih slučajeva. Skoro 80 posto zaraženih ljudi i ne zna da u sebi nosi virus, sve dok se ne pojave simptomi. Zika virus je otkriven 1974. godine u Africi. Od tada pa do danas, nije bilo nikakve epidemije već izoliranih slučajeva.

Do sada se ovaj virus pojavio u 23 zemlje, a ministarstva zdravstva pojedinih zemalja su savjetovala da se trudnoće, po mogućnosti, za sada odgode. Opasan je za trudnice jer utječe na plod. Djeca se rađaju s vrlo malom glavom, što utječe na daljnji razvoj, a naposljetku dovodi i do smrti. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?