PRAVE PLANOVE ZA IZBORE

U BiH počela sezona međustranačkih transfera pred izbore

komsic
Foto: Agencije
10.11.2013.
u 10:29

Prijelazni rok počeo je u Republici Srpskoj, a određenih najava o „masovnim prelascima“ ima sada i u Federaciji

Manje od godinu dana ostalo je do održavanja općih izbora u BiH, a dosadašnja iskustva govore da je to pravi trenutak za međustranačke transfere. Prijelazni rok počeo je u Republici Srpskoj, a određenih najava o „masovnim prelascima“ ima i u FBiH. Najozbiljniji transfer za sada je prelazak skoro cijelog rukovodstva dobojskog PDP-a u rivalski SNSD. Kako su naveli sada već bivši članovi stranke Mladena Ivanića, jedan od razloga prelaska je loša suradnja središnjice PDP s gradskim odborom u ovom gradu. Iz sjedišta stranke, međutim, tvrde kako je čelništvo stranke u Doboju zbog loših izbornih rezultata i rada u zadnjih godinu dana svakako bilo pred smjenom.

Sličan transfer iz PDP-a u SNSD najavljuje se i u Tesliću. Oporba u RS-u najavljuje okrupnjavanje pred izbore pa se možda i u tom kontekstu može promatrati informacija da je cijeli gradski odbor „naprednjaka“ u Banjoj Luci prešao u redove SDS-a. Sada već bivši članovi SNS-a navode kako su upravo u SDS-u prepoznali političku snagu koja je najsličnija srbijanskim „naprednjacima“, trenutačno glavnoj stranci u Srbiji. Transferi se očekuju i u FBiH, a posebno na bošnjačkoj političkoj sceni. Već je objavljeno kako se sedam općinskih organizacija BPS-a, stranke Sefera Halilovića, s kompletnom infrastrukturom u Tuzlanskoj županiji integriralo u Stranku za BiH. Iz BPS-a su osporili ove tvrdnje, uz napomenu kako su u pitanju pojedinci koji su odavno izgubili pozicije u toj stranci. Na hrvatskoj političkoj sceni u BiH najviše je tenzija među bivšim i sadašnjim pravašima, odnosno onima koji su blizu ulaska u Budimirov SPP.

HSP ovih dana intenzivno radi na konsolidaciji stranke. Sličnih poteza bit će sve više, posebice u Federaciji BiH, te su prebjezi prije svega mogući na relaciji SDP BiH (Zlatko Lagumdžija) - Demokratska fronta (Željko Komšić), jer u skoro svim strankama kreće kadrovsko prestrojavanje pred početak kampanje i krojenje kandidacijskih listi za državni, entitetske i županijske parlamente. Oni koji ispadnu iz igre vjerojatno će potražiti politički spas u okrilju neke druge stranke. Na lokalnoj razini, kao što je to slučaj u već spomenutim gradovima, mogu se očekivati i masovniji transferi, dok će se na razini stranačkih rukovodstava vjerojatno dogoditi samo pojedinačni prelasci.

Da će prelazni rok biti itekako dinamičan, potvrđuje podatak da je samo u dva doma federalnog Parlamenta desetak zastupnika i izaslanika koji su već istupili ili planiraju istupiti iz stranaka na čijim su listama ušli u zastupničke klupe. Neslužbeno se doznaje kako se neki od njih već nude novim strankama, a navodno su u tijeku i pregovori o cijeni prelaska. Zbog toga ne čudi informacija da nekoliko stranaka već priprema vrlo precizne predizborne ugovore o pravima i obvezama za svoje kandidate na predstojećim izborima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije