Popis stanovništva u BiH

U Bosanskom Petrovcu Hrvata manje za 39 posto

dfsdf
12.09.2016.
u 10:00

Bosanski Petrovac nalazi se na raskrižju cesta Bihać - Jajce - Knin, u Petrovačkom polju, između planina Osječenice, Klekovače i Grmeča. Općinu okružuju planine Grmeč sa sjevera, sa zapada Risovac i Čava, a s juga Osječenica. Gorje je bogato šumama, što predstavlja osnovu ekonomskog razvoja općine. Samu visoravan najviše karakterizira kraško tlo. Osim nekoliko neznatnih izvora u podnožju okolnih obronaka, na ovoj visoravni nema nijedne rijeke, čak ni ovećeg potoka. Ovaj kraj posjeduje izvrsne uvjete za planinski i lovni turizam. Na obroncima planine Grmeč nalaze se tereni za planinarenje, izlete i lov. Značajno je napomenuti proizvodnju tepiha u kućnoj radinosti.

Popis stanovništva u BiH proveden je u razdoblju od 1. do 15. listopada 2013., međutim, zbog nemogućnosti usuglašavanja metodologije obrade prikupljenih podataka, službeni podaci objavljeni su tek u lipnju, odnosno dvije i pol godine nakon provođenja popisa, i to bez suglasnosti RS-a. Prema podacima posljednjeg popisa stanovništva, u općini Bosanski Petrovac živi 7328 stanovnika, dok je, prema popisu iz 1991. godine, općina brojala 14.346 stanovnika. Muškaraca je 3678, dok je žena 3650.

Najviše Srba

Prema nedavno objavljenim službenim podacima stoji kako u Bosanskom Petrovcu danas živi 26 Hrvata, dok ih je, prema popisu iz 1991. godine, bilo 43. Bošnjaka je 3179, dok je Srba 3996. Ostalih je 85, 12 stanovnika je bez odgovora, dok se 30 osoba nije izjasnilo po nacionalnoj osnovi. Kada je riječ o ženskom stanovništvu i broju živorođene djece po osobi, najviše je majki koje su rodile dvoje djece. Žena koje nikad nisu rađale je 748, onih koje su rodile jedno dijete je 434, dvoje djece 1240, majki s troje djece je 506, a 162 onih koje imaju četvero djece. Majki s petero i više djece nije velik broj, 91...

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije