FBiH pomaže poljoprivrednicima

U Čapljini, Čitluku, Jablanici, Stocu, Kladnju - elementarna nepogoda

31.05.2017.
u 10:00

Izmjenama i dopunama pravilnika o načinu i uvjetima ostvarenja novčanih poticaja u dijelu koji se odnosi na obvezu dostave podataka o prodaji biljnih proizvoda na način da se oslobode od potrebe dostavljanja dokaza o prodaji proizvoda, u ovoj godini FBiH odnosno resorno ministarstvo pomoći će poljoprivrednim proizvođačima s područja pet općina u Federaciji BiH koje su proglasile stanje elementarne nepogode izboriti se s posljedicama hladnoće, snijega i mraza koji je BiH nedavno zahvatio, piše Večernji člist BiH.

Informacija o štetama

Zaključak je to koji je Vlada BiH usvojila na ovotjednoj sjednici uz informaciju o štetama u poljoprivredi Federacije BiH koju je načinilo Ministarstvo poljoprivrede. Donesena mjera, odnosno suspendiranje dijela pravilnika je u skladu sa zahtjevima Udruženja poljoprivrednika, Udruge poljodjelaca Zapadnohercegovačke županije te Seljačkog saveza Federacije BiH, a primjenjivat će se na područjima koja su, zbog hladnoće i šteta koje su snijeg i mraz prouzročili na poljoprivrednim kulturama, proglasila elementarnu nepogodu, objasnio je federalni ministar poljoprivrede Šemsudin Dedić.

To su općine Čapljina, Čitluk, Stolac, Jablanica i Kladanj. Mogućnost uključiti se u saniranje šteta u biljnoj proizvodnji ostavljena je i nižim razinama vlasti, općinama te županijama koje mogu, sukladno Zakonu o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća, poduzeti potrebne mjere u svojim nadležnostima. Prvi korak bio bi proglašenje elementarne nepogode, potom procjena i saniranje šteta. Federacija BiH će izmjenom, odnosno suspendiranjem dijela pravilnika o dodjeli novčanih poticaja pomoći samo općinama koje su napravile prvi korak, odnosno proglasile elementarnu nepogodu.

Biljna proizvodnja i podaci

Preciznih podataka o razmjerima šteta u biljnoj proizvodnji na području FBiH, odnosno o štetama koje je u prvoj polovini godine izazvao val hladnoće koji je sa sobom donio snijeg i mraz u informaciji koju je usvojila Vlada Federacije BiH nema. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?