U Federaciji moguća uplata dobrovoljnog osiguranja, ali samo do 65. godine života

mirovine
30.12.2023.
u 09:49

Određeni pokazatelji govore kako svaki treći zaposlenik u BiH radi "na crno" ili je barem jedan dio svog radnog vijeka proveo bez uplate obveznih doprinosa. Riječ je uglavnom o osobama koje rade u građevinskom sektoru, ugostiteljstvu i trgovini, pokazali su inspekcijski nadzori. Dakle, poslodavci u BiH ne uplaćuju doprinose za čak 240.000 zaposlenih koji nisu prijavljeni na obvezno osiguranje. Veliki broj njih tako egzistira već godinama. Mnogi od njih imaju i po 10, 15, pa i 20 ili 30 godina radnog iskustva, međutim, ni jednoga dana radnog staža. Unatoč činjenici da su cijeli život radili, kad napune 65 godina, ovi stanovnici Federacije BiH nemaju pravo na mirovinu. Neki od njih imali su sreću što su dio radnog vijeka proveli u regularnom radnom odnosu te imaju 10, 12 ili 14 godina radnog staža, međutim, za mirovinu im je potrebno najmanje 15. Kako bi izbjegli situaciju da u trećoj životnoj dobi budu socijalni slučajevi, odnosno ostanu u potpunosti bez primanja, u Federaciji BiH je zakonom omogućena uplata dobrovoljnog osiguranja, piše Večernji list. Međutim, taj oblik osiguranja mogu uplaćivati osobe do 65 godina života. Svi stariji od 65 godina, bez obzira na to što im, primjerice, nedostaje nekoliko mjeseci ili godina dana uplaćenog staža kako bi ostvarili pravo na mirovinu te unatoč činjenici da imaju novčanih sredstava da izvrše uplatu dobrovoljnog osiguranja, ne mogu to učiniti. Jedini način da nadomjeste nedostajuće mjesece ili godine je da ponovno ostvare radni odnos, ali takav gdje će im poslodavci redovito uplaćivati doprinose. Kako su nedavno objasnili iz Federalnog zavoda MIO, dobrovoljno može uplaćivati svaka osoba starija od 15 i mlađa od 65 godina. - Tako je zakonom definirano ako osoba ima opću zdravstvenu sposobnost. Za ovu godinu iznos je 288,83 KM po mjesecu - objasnio je glasnogovornik Zavoda Tomislav Kvesić.

U slučaju kada osobi nedostaje nekoliko mjeseci staža, a napunila je 65 godina, Kvesić navodi da je jedno od rješenja da osoba, ako je bila prijavljena u nekoj tvrtki, ali joj nisu uplaćivani doprinosi, može problem regulirati tako da plati sama ili preko tvrtke u kojoj je radila. - Ako postoji takvo razdoblje. Ako ne, jedina opcija da ispuni uvjete za mirovinu je da se negdje zaposli - navodi Kvesić. Pozvao je sve osiguranike, odnosno stanovnike ovog bh. entiteta da navrijeme počnu razmišljati o stjecanju uvjeta za ostvarenje mirovine. - Postoji i opcija da Zavod za zapošljavanje osiguraniku dokupi do tri godine nedostajućeg staža, ali uvjet je da je osoba prijavljena na Zavod za zapošljavanje. Bilo je slučajeva da osoba tako ima 12-13 godina staža, nije prijavljena na službu za zapošljavanje i onda, kada napuni 65 godina, pita "što ja sada mogu". Sada ništa, osim zaposliti se - kazao je Kvesić komentirajući kako je pronaći posao u tim godinama malo teže te da ima dosta građana s takvom situacijom.

Inače, dobrovoljno osiguranje može uplaćivati svaka osoba starija od 15 i mlađa od 65 godina, a koja ima prebivalište na području Federacije BiH i koja nije u obveznom osiguranju, odnosno nije u radnom odnosu. Uplatom 15 godina dobrovoljnog mirovinskog staža osoba s navršetkom 65. godine može ostvariti minimalnu mirovinu koja trenutačno u Federaciji BiH iznosi 538,27 KM. Važno je naglasiti kako je pri osobnom uplaćivanju staža potrebno donijeti potvrdu o prebivalištu, liječničku potvrdu i osobnu iskaznicu. Osoba koja želi sama sebi uplaćivati staž i tako sebi osigurati primanja nakon 65. godine popunjava izjavu u kojoj, među ostalim, navodi kako se ne nalazi na redovitom školovanju, kao i da nije osigurana obveznim mirovinskim osiguranjem na neki drugi način. Dobrovoljni staž joj ide od trenutka predaje dokumentacije. Iz Zavoda MIO ranije su naglasili kako pri uplati ove vrste osiguranja nije potrebna tvrtka kao posrednik. Dakle, ovo osiguranje se regulira u Zavodu MIO sklapanjem ugovora. - Osoba se registrira, dobije odluku o dobrovoljnom osiguranju i taj staž računa se kao mirovinski, odnosno redoviti - zaključili su iz Zavoda MIO.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?