UGINULI LABUDOVI

U Hrvatskoj potvrđeno prisustvo najopasnijeg soja ptičje gripe

21.11.2021.
u 12:58

Sedam uginulih labudova pronađeno je na području Parka prirode Lonjsko polje. Nalaz Veterinarskog instituta pokazao je da je razlog ptičja gripa, i to najopasniji tip. 

"Domaća perad je vrlo osjetljiva, smrtnost je vrlo visoka. Dok su domaće guske i patke puno otpornije, ali zato i opasnije jer mogu prenositi virus i na drugu perad“, istaknula je veterinarka Tatjana Karačić.

Virus se prenosi kontaktom i kapljičnim putem. Na snazi su zato posebne mjere. Domaće guske i patke moraju se držati odvojeno jer vrlo često ne pokazuju simptome, a mogu biti zarazne. Preporuka je korištenje zaštitne odjeće i obuće, dezinfekcija i držanje hrane u zaštićenim posudama.

A ako mjere ne daju rezultate, nema drugog učinka nego eutanazija sve peradi u gospodarstvu, tvrdi Karačić. Peradar Ivan zato svoje kokoši ne pušta izvan dvorišta, a ima i sobu za karantenu. Straha za zdravlje čovjeka zasad nema.

Dok mirno odmaraju u prirodi okom nije vidljivo koji je labud zaražen, da bi se to utvrdilo stručnjacima treba vremena, a za to vrijeme oni mogu odletjeti na drugu lokaciju, doznaje novinarka Matea Čorić.

„Divlje ptice sada migriraju i stvaraju probleme u svim zemljama EU koje se nalaze na njihovoj ruti“, zaključila je Tatjana Karačić, prenosi dnevnik.hr.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?