Fenomen u Posavini

U moru istih imena poštari se snalaze pomoću nadimaka

postar
27.01.2016.
u 07:00

Samo u Franjevačkoj ulici u Donjoj Mahali, općina Orašje, ima bar šest osoba koje se zovu ‘Ivo Vincetić’

Po imenu i prezimenu, a neodvojivo od njih, i po nadimku, osobito u tradicionalnim sredinama, prepoznajemo jedni druge i doznajemo prve informacije jedni o drugima. Imena, prezimena i nadimci počesto upućuju na podrijetlo, odnos prema ljudima, piše Večernji list BiH. Nadimak nastaje od milja ili, pak, po nekoj nepodopštini koja nadimkom osobu obilježava za cijeli život. Susjedi, okolina i prijatelji pobrinu se dati nadimak, a lepeza prepoznatljivih nadimaka je doista široka i osebujna (Deba, Bizi, Glaburica, Tuca, Coljin, Draž...) .

Nema čovjeka bez nadimka

U Posavini nadimci su osobito popularni i rijetkost su osobe bez nadimka. U PŽ-u posebnost je nadimaka još zbog jednog, vrlo važnog detalja, zbog kojeg je to bh. područje, možda, jedinstveno i u regiji. Na primjeru nekoliko ulica sve je jasno. Samo u Franjevačkoj ulici u Donjoj Mahali ima bar šest osoba koje se zovu “Ivo Vincetić”. S imenom Ivo i prezimenom Dominković ima ih pet samo u jednoj ulici Tolise. Možda je najveći broj istoimenjaka u Kostrču.

Gotovo svaka druga kuća, a ima ih 480, ima bar jednog Marka ili Marijana Živkovića. Ništa bolje stanje s istim imenima i prezimenima očeva, sinova i djedova nije ni u općini Domaljevac-Šamac. U jednoj ulici ima bar tri Đura Brkića. Tako je i u Grebnicama. Mati Prgometu otac se zove Mate, a takvo ime nose i njegovi djed i sin... U takvom moru istoimenjaka očekivalo bi se da najviše problema imaju poštari kako bi na pravu adresu poslali sve manje pisama, ali i redovitih računa za struju, vodu...

- Ma sve je dobro kada se nose lijepe vijesti, ali kada nosimo plave kuverte sudskih poziva, kazni..., moramo dobro voditi računa kome je dati, kaže za Večernji list poštar iz Donje Mahale Ivo Gržić, kojemu snijeg ili kiša nikada nisu prepreka za donijeti pošiljku, a ista imena i prezimena, kaže nam, najmanja su prepreka.

Poštaru su nadimci smjernica

- Nadimci nas usmjeravaju prema traženoj osobi pa nema ni tu poteškoća, dodaje Gržić - Poštar. I filmski dvojac Ivo Gregurević i Iljo Benković imaju nadimke. Glumca Ivu zovu i Ivđa, a Benkovića vrlo rijetko netko zove imenom, ali kada se kaže Drca, to je već prepoznatljivo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?