u Hotelu Mepas

​U Mostaru prva Skupština Udruženja imunologa u BiH

skupština
11.05.2016.
u 17:59

Prva Skupština imunologa u Bosni i Hercegovini, kojoj će nazočiti najznačajniji stručnjaci iz te oblasti, održat će se u subotu, 14. svibnja s početkom u 12 sati u Hotelu Mepas u Mostaru.

Formiranjem Udruženja imunologa Bosne i Hercegovine učinjen je veliki iskorak prema većem i boljem razvoju imunologije, kao i priključenje Europskoj asocijaciji imunologa. Naime, u Sarajevu je 18. lipnja održana osnivačka Skupština Udruženja imunologa BiH, a Skupštini su prisustvovali eminentni stručnjaci iz ove oblasti medicine, kao i njihovi gosti iz cijele BiH. Također, formirani su organi Udruženja imunologa BiH. Za prvog predsjednika ove asocijacije jednoglasno je izabran prof.dr.sci. Jasenko Karamehić, redovni profesor imunologije - Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo, za predsjednicu skupštine jednoglasno je izabrana mr.sci.dr. Darja Pavlović Rozić, subspecialista kliničke imunologije i alergologije - Sveučilišna klinička bolnica Mostar, a za predsjednika Upravnog odbora jednoglasno je izabran mr.sci.dr. Damir Sabitović, specijalist kliničke imunologije Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla.

"Ovo je veliki uspjeh, jer se radi o najvišem nivou u medicini - tercijarnoj vrlo složenoj disciplini, koja je najviše napredovala za posljednjih 60 godina u svijetu s najviše dobitnika Nobelove nagrade“, kazala je predsjednica Skupštine Udruženja imunologa BiH mr.sci.dr. Darja Pavlović Rozić.

"Drago mi je da je meni pripala čast, kao predsjednici Skupštine imunologa u BiH, da budem domaćin okupljanja imunologa iz cijele Bosne i  Hercegovine, kako bismo dali zamaha razvoju struke“, dodala je Pavlović Rozić.

Po njezinim riječima, cilj je Skupštine okupiti liječnike i druge visokokvalificirane stručnjake iz područja alergologije i kliničke imunologije.

Razvoj i unaprjeđenje alergologije i kliničke imunologije najbolje se ostvaruje povećavanjem fundusa znanja koje se u ovoj struci umnožava povećanom brzinom zahvaljujući tehnološkim dostignućima suvremenog doba, smatra dr. Pavlović Rozić te naglašava kako je cilj  Udruženja  za alergologiju i kliničku imunologiju bio potaknuti prijenos znanja iz imunologije kroz intenzivniju suradnju raznih struka medicine.

 "Želja nam je da inspiriramo širi krug kliničara da u svojoj struci uključe i 'imunološki' pogled na specifične probleme te da doprinesu uvođenju novih dijagnostičkih i terapijskih metoda u medicinu, kazala je Pavlović Rozić, zaključivši kako je znanost nezaobilazno povezana s razvojem društva, a za njen razvoj potrebno je okupljanje intelektualnih kapaciteta, znanstveno obrazovanje, stimulativno okruženje i financijska podrška. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?