Nijedno dijete ne treba odrastati samo

U Neumu se održava druga sjednica Platforme Glas djece bez roditeljskog staranja

02.10.2023.
u 13:03

Platforma Glas djece bez roditeljskog staranja održava drugi dvodnevni radni sastanak u Neumu. Platformu okuplja SOS dječja sela BiH, a mobilizira oko 40 parlamentaraca i parlamentarki Federacije BiH s ciljem snažnije promocije prava djeteta na dom i obitelj i slogana "Nijedno dijete ne treba odrastati samo".

Radni sastanak otvoren je u nedjelju u popodnevnim satima, a prisutnim parlamentarcima uvodnim obraćanjima obratili su se nacionalni direktor SOS dječjih sela Malik Garibija i federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić, dok je u radnom dijelu prvog dana predstavljena prezentacija dosad podnesenih inicijativa Platforme, te politika zaštite sigurnosti djece SOS Dječjih sela u BiH, ističu organizatori.

Tijekom svog izlaganja ministar Delić podsjetio je na važnost podrške parlamentaraca u donošenju zakonskih i strateških dokumenata iz oblasti socijalne zaštite.

Napomenuo je da u parlamentarnu proceduru uskoro dolaze Strategija razvoja sistema socijalne i zaštite djece te Zakon o socijalnim uslugama, propis koji će direktno prepoznavati upravo i domove za nezbrinutu djecu kao davatelje socijalnih usluga, što će im prvi put omogućiti financijsku podršku i s federalne razine.

Tijekom drugog dana sastanka predstavljen je upravo Zakon o socijalnim uslugama, a parlamentarcima su predstavljene ciljane prednosti koje Zakon donosi, a kao najistaknutije navedeno je da je jedna od glavnih dobrobiti ovog zakona širok krug korisnika socijalnih usluga koji će ostvarivati pravo na pristup socijalnim uslugama.

Sam Zakon će imati dvije komponente, a to su socijalno zbrinjavanje i socijalna podrška. Dugoročni cilj je da se podrška korisnicima kontinuirano usmjeri na povremene, ali i učestale servise pomoći koja će se zasnivati kroz osobne prostore težeći deinstitucionalizaciju, odnosno inkluziji i integraciji korisnika socijalnih usluga u život u zajednici, rečeno je, između ostalog, na prezentaciji.

Ministar Delić zahvalio se parlamentarcima i parlamentarkama te predstavnicima međunarodnih organizacija koji su se odazvali ovom radnom sastanku istaknuvši da je Platforma Glas djece bez roditeljskog staranja jedinstven mehanizam i resurs koji je Ministarstvu kao nositelju i predlagaču uređivanja normativa iz oblasti socijalne zaštite nemjerljivo važan i siguran partner za bolje i glasnije zalaganje za sve one koji se ne mogu zalagati i zagovarati za sebe, kao što su djeca, osobe s invaliditetom i druge ranjive kategorije našeg društva.

Također je pozvao parlamentarce da se aktivno uključe te podnose inicijative i prijedloge Ministarstvu i zajedno rade na ozdravljenju i reformi sustava socijalne zaštite.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?