BANJA LUKA

U NSRS-u 12 zastupnika nije raspravljalo ni po jednoj točki dnevnog reda

NSRS
26.11.2016.
u 14:05

Dvanaest zastupnika u Narodnoj skupštini Republike Srpske na zasjedanjima u proteklih devet mjeseci nisu raspravljali ni o jednoj od mjera koje su se pojavile na dnevnom redu.

Iako su načelno birani da predstavljaju građane i predlažu mjere za njihovo bolji socijalni položaj, to ove parlamentarne "šutalice“ nije potaknulo da pregovore na skupštinskim sjednicama koje su, u promatranom razdoblju, trajale prosječno sedam sati i 23 minuta, uključujući i pauze, u trajanju od sat i 57 minuta u prosjeku, što znači da je efektivni rad na sjednicama trajao u prosjeku pet sati i 25 minuta, javlja Fena. 

Po podacima Centara civilnih inicijativa, u raspravama za devet mjeseci ove godine u Narodnoj skupštini RS-a nisu sudjelovali: Nenad Kuzmić iz SNSD-a, Branko Butulija -SDS, Ivana Lovrić iz HSP-a, Milan Dakić - DNS, Zorka Andrić iz NDP-a, Čedo Vuković -SNSD, Siniša Ilić -RSRS, samostalni poslanik Vojin Mitrović (učestvovao u značajnom broju rasprava, koristeći mehanizam replika na određene teme), Goran Jerinić iz SNSD-a, Milorad Jagodić -SNSD, Ilija Tamindžija –SNSD.

Rasprave nije imao niti predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović, ali funkcija koju obavlja kao predsjedatelj je intenzivna i svakako da je kroz prirodu posla, jedan od najaktivnijih sudionika skupštinskih zasjedanja, naveli su iz CCI-a u monitoringu rada entitetskog parlamenta.

Ipak, broj izlazaka za skupštinsku govornicu je znatno veći, jer u ovom pregledu CCI-a nisu prikazane rasprave zastupnika o dnevnom redu, replike, zastupničćke intervencije, ispravci krivog navoda, zaključci predsjedavajućih i slično.

Zastupnici koji su raspravljali po najvećem broju točki dnevnog reda, u promatranom razdoblju su: Milanko Mihajlica RSRS - (32), Zdravko Krsmanović NDP - (29), Adam Šukalo N S - (27), Perica Bundalo PDP - (20), Nedeljko Glamočak SDS - (20), Spomenka Stevanović DNS - (18).

Na održanim redovnim sjednicama NS RS, u promatranom razdoblju, postavljeno je i pokrenuto ukupno 186 pitanja i inicijativa, ali 21 od 83 zastupnika nisu postavili ili pokrenuli nijedno pitanje ili inicijativu.

Mjesečna plaća zastupnika koji su zasnovali radni odnos u Narodnoj skupštini je 2.550 KM, a ako obavlja poslove i zadatke predsjednika kluba zastupnika uvećava se za 383 KM. Ukoliko je zamjenik predsjednika kluba zastupnika uvećava se za 128 KM, a ako je predsjednik radnog tijela uvećava se za 255 KM.

Sastavni dio osnovne plaće zastupnika na stalnom radu u Narodnoj skupštini RS-a je uvećanje po osnovu minulog rada koje iznosi 0,50 posto za svaku godinu radnog staža, pa se može reći da je prosječna plaća profesionalnog zastupnika oko 3.000 KM.

Zastupnik koji nije u stalnom radnom odnosu u Narodnoj skupštini RS-a ima pravo na naknadu u mjesečnom iznosu (paušal) od 70 posto osnovne plaće zastupnika koji su u stalnom ili profesionalnom radu i radi se o iznosu od 1.785 KM.

I taj iznos se uvećava, ukoliko obavljaju poslove i zadatke predsjednika ili zamjenika predsjednika kluba zastupnika ili predsjednika radnog tijela.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije