Nakon prošlogodišnjih poplava

U Orašju proglašeno stanje prirodne nesreće zbog suše

20.08.2015.
u 08:02

Stanje je krajnje zabrinjavajuće. Usjevi i plodovi su došli u fazu sušenja i teško je očekivati urode

Nakon prošlogodišnjih poplava, posavski poljoprivrednici ponovno imaju ogromne štete, najviše na kukuruzu (oko 3500 do 4000 ha), soji (oko 3000 ha), duhanu, ali i ostalim kulturama. Štete su prouzročene iznimno visokim temperaturama i dugotrajnim sušnim razdobljem, no, nažalost, još nisu konačne jer sušno razdoblje se nastavlja, piše Večernji list. Civilna zaštita PŽ prati stanje na terenu i po dobivanju svih mjerodavnih podataka, predložit će Vladi Posavske županije proglašenje elementarne nepogode - suše, odnosno poduzimanje mjera ublažavanja posljedica suše.

Usjevi i plodovi se suše

- Stanje je krajnje zabrinjavajuće. Usjevi i plodovi su došli u fazu sušenja i teško je očekivati urode. Poljoprivrednici u najvećem broju prinudno skidaju kukuruz za silažu koji nije tehnološki dozrio, jer je na pojedinim parcelama kukuruz zapravo u fazi mliječnog zrenja, a zrna i nema. Dodatnu poteškoću stvara kukuruzna zlatica koja masovno napada ovu kulturu,  što do sada nije zabilježeno na posavskim poljima u ovom intenzitetu. Poljoprivrednici spašavaju što se može spasiti samo za prehranu stoke. Soja je također u katastrofalnom stanju, a uz sušu, tu je i napad insekata crvenog pauka kojima odgovara ovakvo sušno vrijeme, objašnjava šef  Poljoprivredne savjetodavne službe Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Muhidin Emić.

U Savezu poljoprivrednih proizvođača Posavske županije ističu da su neki poljoprivrednici pretanjurali pojedine parcele kukuruza, a po svemu sudeći, tako će biti na oko 30% parcela, jer ne vrijedi ulaziti kombajnom u njivu i stvarati dodatne troškove.

- Ista stvar je i s duhanom koji je potpuno stradao tamo gdje ljudi nisu navodnjavali svoje usjeve, a svi koji su uložili sredstva u navodnjavanje ističu da će uz ovakvu sušu i visoke temperature teško povratiti uložena sredstva, ističe Vidan Grgić, predsjednik SPP PŽ.

Pomoć federalne Vlade

Na temelju zaključka Stožera civilne zaštite općine Orašje, načelnik Đuro Topić proglasio je stanje prirodne i druge nesreće na prostoru općine Orašje - suše prouzročene dugotrajnim sušnim razdobljem bez dovoljnih količina oborina za normalni razvoj i sazrijevanje poljoprivrednih kultura. Posljedica su umanjen urod i kvaliteta proizvoda s bitnim odstupanjima od trogodišnjeg prosjeka. Sušom je zahvaćen veći dio obradivih površina na području općine. Povjerenstvo za procjenu šteta zaduženo je  u idućem razdoblju procijeniti i utvrditi štete na poljoprivrednim kulturama.

- Povjerenstvo će u svakoj mjesnoj zajednici evidentirati štete. Svi poljoprivredni proizvođači će moći doći i prijaviti svoje štete na usjevima te nakon toga će ono izvršiti procjenu. Tražit ćemo od viših razina vlasti i interventna sredstava za oporavak. Ostaje problem kako pomoći onima koji su najviše stradali u ovim sušama, a to su poljoprivredni proizvođači, prvenstveno kultura soje, duhana i kukuruza. Vjerujem da će i Vlada Federacije iznaći mogućnosti da im pomogne jer nakon prošlogodišnjih poplava ponavlja nam se još jedna katastrofa. Kad se to dvoje zbroji, bez pomoći države, poljoprivrednici će se jako teško oporaviti, kazao je načelnik općine Orašje Đuro Topić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?