Ljubuški Životne priče

U potrazi za korijenima - iz Argentine u Zviriće

11.06.2017.
u 11:30

Puno je ljudi hrvatskih korijena koji žive u različitim državama diljem svijeta. Ne zna se točan broj, pretpostavke su nekoliko milijuna, piše Večernji list BiH. Potomci onih koji su početkom 20. stoljeća parabrodom otišli u nepoznato preko Velike bare u potrazi za boljim životom često tragaju za svojim korijenima i životnim ishodištem. Dogodilo se to ovih dana i u ljubuškom selu Zvirići. 

Na kućna vrata pokucali su nepoznati došljaci, iznenadni gosti iz dalekog svijeta. No, pokucali su na prava vrata, na vrata kuće u kojoj se rodio i odrastao njihov otac i djed. Riječ je o gostima iz Argentine - 62-godišnjoj gospođi Monici Liliani Ilić i njezinu 35-godišnjem sinu Walteru Hermannu. Kad su polazili iz Buenos Airesa pitali su se hoće li ikoga naći, ima li itko živ od njihove loze, a kad su stigli, dočekala ih je prepuna kuća.

Nisu znali što ih čeka

- Došli su u nedjelju, na Duhove, kod nas je bila misa na groblju, blagoslov polja, u kući na ručku nas je bilo dvadesetak, a nakon što smo shvatili tko nam je došao, ubrzo su stigli rođaci iz drugih kuća pa nas se okupilo oko 50, kaže Srećko Ilić u čiju su kuću došli rođaci iz Argentine, a u toj se kući rodio otac njegove pristigle rodice 
Monice Liliane i djed njezina sina Waltera.

Riječ je o Jakovu Iliću, rođenom 1911. godine u Zvirićima, koji je 1928. otišao u Argentinu.

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?