Godišnji rast cijena hrane u svibnju

U Venezueli hrana skuplja za 426%, u Turskoj 53% - najviše u Europi, u BiH 11,1%

08.07.2023.
u 19:00

Rast cijena hrane muči sve građane te je teško nabrojiti namirnice koje nisu poskupjele u posljednjih godinu dana. Iako inflacija usporava iz mjeseca u mjesec, to nije slučaj i s cijenama hrane. Kriza izazvana većim troškovima života počela je s cijenama energije te se proširila na sve sektore i utječe na cijelu Europu i šire. Problem ima mnogo komponenti, ali ona koja najviše zabrinjava političke vođe i najviše utječe na kućanstva je inflacija cijena hrane. Rast cijena hrane pogodio je cijeli svijet, a posebno siromašne države, poput BiH, čiji su se građani luksuza odrekli još prije posljednje krize, a sad se odriču i hrane. Gladnih je sve više, što potvrđuju i sve veći redovi ispred pučkih kuhinja. Ipak, nismo pri vrhu država s najvećim poskupljenjem hrane.

Službeni podaci
Pixsell je napravio infografiku na kojoj je prikazano deset država u svijetu u kojima je najviše poskupjela hrana, a među njima nema BiH. Infografika pokazuje podatke iz svibnja 2023. godine za deset država u kojima je hrana najviše poskupjela. Venezuela se bori s poskupljenjem hrane od čak 426%, slijedi Libanon s 350 te Argentina sa 115%. Od europskih država najviše je hrana poskupjela u Turskoj - 53%. Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za osobnu potrošnju u Bosni i Hercegovini pale su u svibnju u odnosu na travanj ove godine, što je doprinijelo tome da se i godišnja razina inflacije smanji. Na mjesečnoj razini cijene, mjerene indeksom potrošačkih cijena, pale su za 0,2 posto, dok je na godišnjoj razini zabilježen rast razine cijena od 6,5 posto. U svibnju su u odnosu na travanj najviše poskupjeli proizvodi i usluge u restoranima i hotelima (2,1 posto), a najmanje obrazovanje (0,1 posto), dok je pojeftinjenje zabilježeno u prijevozu, stanovanju i režijskim izdacima te za odjeću i obuću. Na godišnjoj razini cijene su najviše "skočile" u oblasti stanovanja i režijskih izdataka (12,6 posto) te hrane i bezalkoholnih napitaka (11,1 posto), dok je najmanji rast cijena bio u komunikacijama (1,3 posto). Prosječni pad cijena zabilježen je u odjeljcima prijevoza (8,9 posto) i odjeće i obuće (6,9 posto). Entitetski podaci pokazali su da inflacija u Republici Srpskoj usporava i na godišnjoj razini iznosi 7,3 posto, dok je u Federaciji BiH pala na 5,8 posto u svibnju ove u odnosu na isti mjesec prošle godine. Centralna banka Bosne i Hercegovine (CB BiH) procjenjuje da inflatorni pritisci slabe, ali da ekonomska aktivnost u prvoj polovini 2023. godine nastavlja usporavati rast. U posljednjim brzim procjenama za drugo tromjesečje 2023. godine navodi se da CB BiH očekuje slabljenje inflatornih pritisaka do kraja trećeg tromjesečja 2023. godine. - Naša trenutačna procjena ukupne inflacije za prvo polugodište iznosi 9,7 posto, a za prvih devet mjeseci 8,1 posto - ističu u CB BiH.

Tiha poskupljenja
Dakle, prema službenim podacima, hrana je u BiH u svibnju ove godine skuplja 11,1 posto u odnosu na svibanj prošle godine. Nažalost, poskupljenje hrane prisutno je još od 2021. godine te ovaj posljednji podatak i ne pomaže puno. Ruska invazija na Ukrajinu prouzročila je enormna poskupljenja osnovnih životnih namirnica. I to je bh. građanima dobro poznato jer ih gotovo svakodnevno u trgovinama dočekaju nove – veće cijene. No, posljednjih mjeseci brojni čimbenici su se ujedinili protiv ekonomija slabašnih država kao što je BiH. Iako je COVID ostavio teške posljedice na ekonomiju naše zemlje, vremena za oporavak nije bilo. Uslijedio je rat u Ukrajini, koji je prouzročio i energetsku krizu. A kao posljednja karika u nizu uslijedila je inflacija. I to na rekordnoj, do sada nezabilježenoj razini. Cijene hrane u rujnu prošle godine bile su čak 30 posto veće u odnosu na rujan 2021. godine. Istina, hrana više ne poskupljuje izrazito kao ranije, ali blagi rast stalno je primjetan. - Odavno je postalo neizdrživo. Kupujemo samo osnovno, i to u minimalnim količinama. Voće i meso rijetko, i to na grame - kaže nam umirovljenica.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?