Narodna skupština RS-a

U zakonu o danu RS-a svega četiri člana, Hrvati i Bošnjaci ne nazoče sjednici

nsrs
25.10.2016.
u 11:26

Posebnoj sjednici Narodne skupštine RS-a ne nazoče bošnjački i hrvatski zastupnici Koalicije "Domovina“.

Prijedlog zakona o danu Republike Srpske, koji danas po hitnom postupku razmatraju zastupnici Narodne skupštine RS-a na posebnoj sjednici, ima svega četiri člana, u kojima je navedeno da je 9. siječanj Dan RS-a, te da se obilježava i praznuje kao sekularni praznik. 

-Vlada RS-a svojom odlukom uređuje način obilježavanja i praznovanja Dana RS-a - navodi se u trećem članu ovog zakona.

Posebnoj sjednici Narodne skupštine RS-a ne nazoče bošnjački i hrvatski zastupnici Koalicije "Domovina“.

U obrazloženju zakona se podsjeća da je Odlukom Ustavni sud BiH 26. studenog 2015. godine utvrdio da je neustavan 9. siječanj kao Dan RS-a. Vlada RS-a je sada predložila donošenje zakona o 9. siječnju Danu RS-a, kao posebnog zakona.

Komisija za provođenje referenduma je 25. rujna 2016. godine provela referendum o 9. siječnju kao Danu RS-a, iako je Ustavni sud BiH zabranio njegovo održavanje.

- Članom 36. Zakona o referendumu i građanskoj inicijativi propisano je da "ako su se građani referendumom prethodno izjasnili o određenom pitanju, nadležni organ će donijeti odgovarajući akt u roku od šest mjeseci od dana održavanja referenduma u skladu s Ustavom i zakonom“, radi čega se ukazala potreba za donošenjem ovog zakona kojim će se urediti način obilježavanja i praznovanja Dana RS-a - navedneo je u obrazloženju predloženog zakona.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije