'ISPIRANJE VODOM I SAPUNOM'

Ubodi ose i pčele tretiraju se slično: Evo što je najbolje odmah napraviti...

Silvija Kolar-Fodor
09.08.2023.
u 11:17

Otrov pčele i ose sadrži proteine koji utječu na stanice kože i imunološki sustav, što uzrokuje crvenilo, bol i oteklinu oko područja uboda, kaže stručnjakinja.

Malo se tko ne raduje ljetu, a ako i postoji nešto što za toplijeg vremena ne volimo, to je navala raznih kukaca i insekata kojima smo izloženi čim otvorimo prozor. A dok neki ugrizi ili ubodi možda svrbe tako da si želite oguliti kožu, neki mogu biti i jako bolni. Zato je farmaceutkinja Claire Nevinson podijelila svoje savjete za liječenje najčešćih uboda s kojima se ljeti susrećemo; onih od ose i pčele. "Ponekad osjećamo ili vidimo trag ugriza ili uboda, a teško možemo saznati od koga je, osobito ako nismo vidjeli kad se dogodilo", kaže Nevinson, no postupak liječenja je uvijek sličan. 

Kako liječiti ubode ose i pčele? Pčele obično ne bodu ako ih se ne dira i mogu ubosti samo jednom jer im žalac nakon uboda otpada, a s njim i dio utrobe pčele zbog čega ona za par sati ugiba. Za razliku od pčele, osa će ubosti i bez očitog razloga, a njen žalac ima nekoliko kukica i nakon uboda ne ostaje u rani. Zato osa može zadati višestruke ubode. Otrov ose sadrži fosfolipaze, hijaluronidazu i protein antigen 5 koji spada u kategoriju najjačih alergena zbog čega treba paziti, posebno ako znate da snažno reagirate.

"Otrov pčele i ose sadrži proteine koji utječu na stanice kože i imunološki sustav, što uzrokuje crvenilo, bol i oteklinu oko područja uboda. Ponekad ubod pčele ili ose može izazvati ozbiljnije reakcije imunološkog sustava te je hitna medicinska pomoć neophodna", objasnila je dr. Buddy Marterre. "Ubodi osa obično u početku uzrokuju iznenadnu, oštru bol koju obično prati natečeni crveni trag koji se pojavi na koži. Mjesto uboda može biti bolno i može svrbjeti, što može trajati nekoliko sati. Isto tako, kod nekih ljudi ubod može uzrokovati i veću alergijsku reakciju, dok se kod većina obično javlja blaža reakcija i natečenost koja ostaje prisutna do jednog tjedna,” rekla je Nevinson za Huff Post..

 

Ona objašnjava i da je prva stvar koju treba napraviti kod uboda ose to da zahvaćeno područje operete sapunom i toplom vodom. Time ćete, dodaje, ukloniti sve bakterije i otrove koje je osa mogla nositi. Nakon toga, trebali biste na zahvaćeno mjesto staviti hladni oblog, na 30 do 60 minuta. Koristite ga intervalima od desetak minuta, stavljajući ga i skidajući sa zahvaćenog područja. Ako si želite stvarno brzo olakšati, pomoći može i jabučni ocat; jednostavno njime natopite vatu i stavite je na zahvaćeno područje.

“Ubod pčele je obično sličan, s tim da žalac može ostati u rani, a ako se to dogodi, potrebno ga je pomoću pincete ukloniti što je prije moguće, prije pranja područja sapunom i vodom,” dodaje Nevinson. Ako primijetite oticanje, dodaje, stavite hladan oblog na najmanje deset minuta i, gdje je moguće, zahvaćeno područje podignite kako biste smanjili oticanje.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije