Podaci Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta ZHŽ

Učenici u ZHŽ-u skloniji strukovnim školama, učenice biraju gimnaziju

učenici, škola
14.01.2024.
u 19:25

Tijekom ove školske godine ukupan broj učenika koji pohađaju srednje škole u Zapadnohercegovačkoj županiji je 3265, a od toga je 1631 učenik i 1634 učenice

Prilikom izbora srednje škole učenice s područja Zapadnohercegovačke županije češće biraju gimnaziju, dok su učenici skloniji strukovnim programima, piše Večernji list BiH.

Prema podacima Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Zapadnohercegovačke županije, tijekom ove školske godine ukupan broj učenika koji pohađaju srednje škole u Zapadnohercegovačkoj županiji je 3265, a od toga je 1631 učenik i 1634 učenice. Od ukupnog broja učenika, 2074 pohađa strukovne programe ili 63,52 posto, a 1191 učenik pohađa gimnazijske programe ili 36,48 posto. Podaci Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Zapadnohercegovačke županije nadalje pokazuju kako je, od ukupnog broja učenika koji pohađaju strukovne programe, 856 učenica ili 41,27 posto, a 1218 učenika ili 58,73 posto.

Omjeri i trendovi

U gimnazijama je nešto drugačiji omjer. Naime, od ukupnog broja učenika koji pohađaju gimnazijske programe, 778 je učenica ili 65,32 posto, a 413 učenika ili 34,68 posto. Iz dostupnih evidencija o broju učenika upisanih u određene škole vidljivo je kako su pojedina zanimanja koja im se nude rezervirana samo za učenike, ali ne i za učenice, pa su tako u područjima rada strojarstva i elektrotehnike u Srednjoj strukovnoj školi Posušje u ovoj školskoj godini upisana 223 učenika, a nije ni jedna učenica. Od svih šest područja rada, odnosno sedam zanimanja koja nudi ova škola, učenicima je i dalje najprimamljivije zvanje ekonomista s ukupnim brojem učenika 103. Smjer kuhara/konobara pohađa 39 učenika, među kojima je 10 učenika, a 29 učenica. I iz analize ostalih strukovnih škola vidljivo je kako za pojedina zanimanja među učenicama ne postoji zanimanje, pa tako, primjerice, u Srednjoj strukovnoj školi Široki Brijeg na smjeru za CNC operatera nema ni jedne učenice, kao ni onome za automehaničara, elektrotehničara i elektroinstalatera, dok je, primjerice, smjer računalnog tehničara za strojarstvo odabralo 14 učenica.

U ovoj je školi, za razliku od Posušja, i smjer ugostiteljstva odnosno kuhara zanimljiviji učenicima, kojih je 13 naspram svega dvije učenice. Slična je i situacija s mehatronikom na kojoj, od ukupno 90 upisanih učenika, 81 pripada muškoj populaciji. S druge strane, zanimanja poput farmaceutskog tehničara ili frizera češće biraju učenice. Od svih smjerova koje nudi Srednja strukovna škola Široki Brijeg, najveće je ono za smjer ekonomista, na koji su ukupno upisana 122 učenika.

Popularni smjerovi

Smjer ekonomista je najpopularniji i među grudskim srednjoškolcima te je ukupan broj učenika koji ga pohađaju 126. Ne izostaje ni zanimanje za farmaceutskog tehničara, kao ni za medicinsku sestru/tehničara, međutim, oba ova smjera zanimljivija su učenicama, dok se za građevinskog tehničara i kuhara/konobara u ovoj općini školuje više muškaraca.

Među učenicima Srednje strukovne škole Ruđera Boškovića Ljubuški najpopularniji je smjer medicinske sestre/tehničara, s ukupnim brojem učenika 113, a slijedi smjer ekonomskog tehničara sa 107 učenika te mehatronika s 89 učenika.

Iz podataka Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Zapadnohercegovačke županije vidljivo je kako su učenici u ovoj školi skloniji stjecanju zvanja za ekonomskog tehničara, za mehatroniku, stolarstvo te zanimanje kuhara, dok učenice češće biraju smjer medicinske sestre i ekonomista.

Na području Zapadnohercegovačke županije je sedam javnih srednjih škola, četiri srednje škole s pravom javnosti i četiri srednje glazbene škole koje izvode programe za osnovnoškolsko i srednjoškolsko glazbeno obrazovanje. Prema evidenciji Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Zapadnohercegovačke županije, u školskoj 2022./2023. broj učenika završnih razreda (9. razred) osnovnih škola koji su bili raspoloživi za upis u srednje škole je 888. Prve razrede srednjih škola na prostoru ove županije upisalo je 816 učenika, što znači da se 72 učenika koja su završila osnovnu školu u Zapadnohercegovačkoj županiji nisu upisala u srednju školu u ovoj županiji. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije