Ljetovanje sve veći luksuz

Umjesto odlaska na more, sve češći izbor montažni bazeni u dvorištu

30.07.2022.
u 09:00

Cijene smještaja i hrane uz obalu ove godine otišle su u nebo, a tu su i visoke cijene goriva. Sve je ovo razlog što bh. građani teško mogu iznaći novac za odmor na moru

Ovo ljeto pakleno je i po temperaturama, ali i po cijenama na ljetovalištima bez obzira na koju stranu krenete, piše Večernji list BiH.

Bez obzira na to idete li do Neuma, Hrvatske, Crne Gore ili nekih drugih, daljih destinacija, veće cijene, nego lani sigurno vas čekaju. Za veliki broj bh. građana odlazak na ljetovanje iz godine u godinu postaje sve nedostižniji. Sve više im stvari postaje luksuz pa na razne načine nastoje osmisliti kako se osvježiti u vrelim ljetnim danima. Ni odlazak na dan više nije opcija. Zbog poskupljenja goriva i velikih gužvi na granicama, građani se sve rjeđe odlučuju na tu opciju.

Cijene bazena

Cijene smještaja i hrane uz obalu ove godine otišle su u nebo, a tu su i visoke cijene goriva. Sve je ovo razlog što bh. građani teško mogu iznaći novac za odmor na moru. Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća u BiH u svibnju ove godine, što je posljednji službeni podatak, iznosila je 1106 KM. Ovim iznosom teško možemo priskrbiti ljetovanje.

Sam apartman na moru za četveročlanu obitelj košta više od tog iznosa. Stoga mnogi građani BiH spas od vrućina pronalaze u hladovini svojih dvorišta u koje postavljaju montažne bazene, što potvrđuju i u tržnim centrima, gdje ističu da su im zalihe pri kraju. Cijene bazena u odnosu na prošlu godinu skočile su za oko 30 posto, ali da to nije utjecalo na potražnju jer svake godine u toplim danima nastupa prava pomama za ovom vrstom robe.

- Potražnja je velika, zalihe su pri kraju, a prodaju se jednako dobro i manji i veliki bazeni - kazali su za Glas Srpske u prodajnom centru Centrum. Kod njih je, kako kažu, aktualna akcijska ponuda u kojoj imaju popuste na velike bazene, pa tako onaj najskuplji najvećih dimenzija košta 3199 KM. Ističu kako se najviše prodaju bazeni srednje vrijednosti, u iznosu od 700 do 800 KM.

Veliku potražnju potvrdili su i u FIS-u. - Od 15. srpnja krenuo je sezonski popust i uvijek se u tom razdoblju rasprodaju bazeni, ali i sve što je na akciji - kazali su za spomenuti medij u FIS-u, dodajući da najveći bazen od devet metara košta nešto malo više od 3000 KM, a sada mu je cijena snižena na oko 2700 KM. Podjednako se traže, kažu, i dječji bazeni, samo njih ponestaje.

Financijska situacija

U udrugama za zaštitu potrošača kažu da je kupnja bazena dugoročna investicija u kojoj kupci mogu uživati tijekom cijelog ljeta jer je za mnoge odlazak na more postao misaona imenica.

- Ljudi kupuju bazene najčešće zbog djece, ali je ovo pokazatelj i da mnogi ne mogu otići na more. Većina obitelji nema dovoljno novca da obiteljski ode na neki od gradskih bazena, zbog čega se odlučuju za plastične bazene koji su relativno jeftini i trajni - kažu u Udruzi za zaštitu potrošača "ToPeeR" iz Doboja.

Povećana kupnja bazena, kako kažu, nije ništa drugo nego odraz ekonomskog stanja. - Imam četvero djece i nama odlazak na more na nekoliko dana nije opcija. Za nas je apartman ispod 100 eura nemoguće naći, a gdje je sve ostalo?! Kupio sam veliki bazen u kojem se djeca mogu kupati i zabavljati svakodnevno, a uz djecu se i mi povremeno rashladimo. To nam je definitivno bila dobra investicija - kaže nam jedan Mostarac. Da su bazeni u dvorištima sve češća opcija, lako se uvjeriti prolaskom kroz naselja s privatnim kućama. Oni koji imaju više novca odlučuju se za gradnju pravog bazena.

- Nas je petero u obitelji i odlazak na more posljednjih godina postao je toliko preskup da nam je, iako nismo u lošoj financijskoj situaciji, postao preskup. Zadnjih godina kupovali smo PVC bazene, ali zbog loše konfiguracije dvorišta često su pucali, pa smo ove godine odlučili izgraditi čvrsti, betonski bazen. Nije prevelik, ali nama je dovoljan. Mislim da nam je to, dugoročno, najbolja investicija - kazala nam je gospođa iz Hercegovine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?