pad broja stanovništva

UN tvrdi da će se stanovništvo BiH prepoloviti za 80 godina, stručnjaci predviđaju i ranije

odlazak
26.11.2018.
u 20:05

Bosna i Hercegovina je, prema posljednjim projekcijama Ujedinjenih naroda, treća u svijetu po padu broja stanovništva, poslije Moldavije i Bugarske, a procjene su da bi se do 2100. godine stanovništvo u našoj zemlji moglo prepoloviti. 

Bh. stručnjaci upozoravaju da bi se, uz dosadašnji trend iseljavanja, to moglo dogoditi i prije, piše Klix.ba. 

U nešto povoljnijoj poziciji su zemlje u regiji, Srbija i Hrvatska, gdje se negativan prirodni priraštaj nadoknađuje useljenicima, prevashodno onim iz Bosne i Hercegovine. Tako se Srbija nalazi na 12. a Hrvatska na 14. mjestu UN-ovih projekcija o padu broja stanovništva. Crna Gora je na 21. a Makedonija na 24. mjestu.

Profesor Hasan Zolić, stručnjak iz oblasti statistike i demografije, objašnjava za Klix da Bosna i Hercegovina gubi stanovništvo po dvije osnove, negativan prirodni priraštaj i negativan migracijski saldo.

"Bosna i Hercegovina je od davnina poznata po negativnom migracijskom saldu, još iz vremana Osmanskog carstva, Austro-Ugarske, Kraljevine Jugoslavije, SFR Jugoslavije, ali je problem što se sada više ne iseljava po jedan član obitelji, nego se iseljavaju čitave obitelji. To znači da se gubi radno-aktivno stanovništvo", upozorava Zolić.

Napominje da je najveći problem što se iseljava ono stanovništvo koje je u reprodukcijskom ciklusu, što se u isto vrijeme odražava i na negativan prirodni priraštaj, odnosno natalitet, i na negativan migracijsk saldo.

"Postoji osnova da ostvare projekcije UN ukoliko se nastavi sa ovakvom populacionom politiku, vezanoj za natalitet, ali i ekonomskom politikom i političkom situacijom, vezanoj za odlazak mladih. Mi nemamo potencijal da to zaustavimo. To je nemoguće", tvrdi Zolić.

Navodi da je Bosna i Hercegovina prva u svijetu po odlasku medicinskog osoblja, a da bi se iseljavanje moglo povećati nakon Nove godine usvajanjem novog zakona o useljavanju u Njemačkoj.

"Tržište u zemljama Europe, osobito u Njemačkoj, uvozi radnu snagu. Njemačko društvo stari tako da njima treba radna snaga da bi održavali dosadašnju razinu proizvodnje ili ga povećavali", zaključuje Zolić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije