Općina ustupila objekt

Ured predsjednika FBiH uskoro seli u Vilu Braun

06.02.2016.
u 07:00

Ured predsjednika Federacije BiH uskoro bi trebao iz zgrade Predsjedništva BiH biti premješten u Vilu Braun, koja je svojedobno korištena za smještaj Veleposlanstva SAD-a u BiH, piše Večernji list BiH.

Objekt i zemljište

- Prema informacijama koje je dostavila Vlada, Ured predsjednika u ovom objektu bi ubrzo trebao biti spreman, a i aktivnosti na uređenju prostora za urede dopredsjednika također bi trebale biti završene u prvoj polovini ove godine, kaže za “Večernji list” predsjednik Federacije Marinko Čavara. Kako je informiran od federalne pravobraniteljice, Vila Braun nije nacionalizirana imovina, nego je to konfiskovana imovina i na raspolaganju je općini Centar, iako je Federacija u posljednje vrijeme njome upravljala.

- Općina Centar je ponudila da se izvrši zamjena imovine, ali ono što su ponudili nije bilo prihvatljivo Vladi FBiH. Zato je predložena mogućnost da se objekt ustupi na korištenje Federaciji i takvo rješenje je Vlada prihvatila, objašnjava Čavara epilog vlasničke rasprave između Vlade FBiH i sarajevske općine Centar. Krajem prošle godine je istekao rok koji je Predsjedništvo BiH dalo za iseljavanje Ureda predsjednika i dopredsjednika FBiH iz njihovog objekta. No, na zamolbu predsjednika Čavare, privremeni smještaj Ureda predsjednika i dva dopredsjednika FBiH produžen je do kraja lipnja ove godine i čini se izvjesnim da će taj novi rok biti ispoštovan. Suočena s brojnim otporima i opstrukcijama s raznih strana, Vlada FBiH je s priličnim zakašnjenjem zadužila Službu za zajedničke poslove organa i tijela FBiH pripremiti projektnu dokumentaciju za preuređenje tog prostora, izabrati izvođače radova i nabaviti potrebnu opremu. Ministarstvo financija je zaduženo iz tekuće pričuve izdvojiti sredstva za adaptaciju i nabavu opreme (oko 105.000 KM za Ured predsjednika), a Federalno pravobraniteljstvo riješiti imovinsko-pravni status objekta, nad kojim pravo raspolaganja ima Općina Centar po odluci iz 1972., a objekt i pripadajuće zemljište su od 1999. u posjedu Vlade FBiH.

Osporavanje odluke

Dopredsjednici FBiH, a posebno Milan Dunović, bili su protiv prelaska u Vilu Braun, ali su se u međuvremenu predomislili i zatražili da se i njihovim uredima osigura prostor u ovom objektu. Zbog ovog predomišljanja dopredsjednika, adaptacija prostora za smještaj njihovih ureda u Vili Braun kasni u odnosu na Ured predsjednika Federacije. Određene političke grupacije su pokušale planirano premještanje Ureda predsjednika FBiH u Vilu Braun osporiti navodnom brigom za nešto više od 100 tisuća maraka, koliko će koštati prilagodba tog prostora, a bili su spremni podržati zakup dijela jednog drugog objekta koji bi Federaciju u razdoblju od 10 godina koštao čak 2,5 milijuna KM.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije