Strateški ciljevi

USAID kreće u novu misiju ulaganja kapitala iseljeništva u općine i gradove

09.03.2023.
u 19:54

"Diaspora Invest" ide u novu fazu te je raspisan poziv prema jedinicama lokalne samouprave za uspostavu partnerstava

Uvezati iseljeništvo s domovinom preko jedinica lokalne samouprave, izgraditi lokalni investicijski fond koji će izravno podržavati projekte u koje je uključeno iseljeništvo, kao i uputiti na mogućnost suradnje lokalne poslovne zajednice s onom u dijaspori neki su od strateških ciljeva čije ispunjavanje izravno vodi poboljšanju ekonomske situacije u nizu općina i gradova u BiH, a koji su sadržani u USAID-ovu projektu "Diaspora Invest", piše Večernji list BiH. U prvoj se fazi ovaj projekt pokazao kao iznimno poticajan i produktivan. Rezultat toga su brojne pozitivne priče iz svih dijelova BiH kroz koje se pokazalo kako se s idejama i kapitalom iz inozemstva može uspjeti u domovini.

Raspisan poziv

Sada USAID-ov projekt "Diaspora Invest" ide u novu fazu te je raspisan poziv prema jedinicama lokalne samouprave u Bosni i Hercegovini za uspostavu partnerstava, uz podsjećanje kako su u okviru prve faze realizacije USAID-ova projekta "Diaspora Invest" imali priliku raditi s jedinicama lokalne samouprave diljem zemlje kako bi se potpomoglo i podržalo izravne investicije dijaspore. Pozitivni rezultati ovakve suradnje stvorili su temelj za značajnija partnerstva s općinama i gradovima.

- Zbog toga smo raspisali javni poziv koji traži od naših potencijalnih lokalnih partnera da predstave svoju viziju suradnje za značajniji izravni doprinos USAID-a u zajednicama koje prepoznaju iseljeništvo kao važan resurs - poručuju iz ovoga projekta. Poziv je otvoren do 10. ožujka 2023. za sve jedinice lokalne samouprave koje pokažu kapacitet i spremnost na suradnju.

Kada je riječ o ciljevima nove faze realizacije projekta, objašnjeno je kako će se osigurati sustavno jačanje kapaciteta jedinica lokalne samouprave, razvoj mreže praktičara u radu s dijasporom, mapiranje dijaspore, kao i priprema direktorija potencijalnih investicijskih projekata i kapaciteta lokalne poduzetničke zajednice. Namjera je i uvezivanje s poslovnom dijasporom kroz poslovne susrete te kreiranje komunikacijskog plana za suradnju s dijasporom. Projekt ima i društvenu komponentu, pa će se tako razmatrati one inicijative u kojima iseljeništvo želi dati doprinos, a koje su posebice usmjerene prema ženama i mladima u zajednici.

USAID-ova potpora

Osim činjenice da se ovom inicijativom žele ojačati kapaciteti kojima se izravno utječe na privlačenje kapitala iseljeništva, cilj je također izgraditi lokalni investicijski fond - bit će riječ o načinu na koji će se izravno podržavati nova ulaganja u čiju je realizaciju uključeno iseljeništvo. Drugim riječima, pružat će se izravna potpora partnerskim jedinicama lokalne samouprave, a pritom treba objasniti i kako će fond biti sufinanciran od partnerskih gradova/općina i USAID-a. Namjera je, naveli su, pružiti ohrabrenje lokalnim vlastima kako bi kroz proračune lokalnih zajednica planirale sredstva kojima će se sufinancirati iseljeničke investicije koje će u konačnici ojačati lokalno gospodarstvo. - Dijaspora je suštinski uvijek lokalna i iseljenici najčešće ulažu svoje znanje i novac u zajednice iz kojih su potekli. Vođeni upravo time, i okrenuli smo se ovom pristupu - naglasili su iz ovoga projekta.

Inicijative poput ove iznimno su značajan korak u privlačenju investicija, ali i jačanju veza dijaspore s lokalnom poslovnom zajednicom, a uzimajući u obzir potencijale bh. iseljeništva, takav pristup jamči poboljšanje ekonomske situacije i naglašavanje potencijala kojima BiH može konkurirati i na vanjskim tržištima. Za takvo što od ključne je važnosti imati produktivan odnos s ljudima podrijetlom iz BiH koji imaju razgranatu mrežu kontakata, a u brojnim slučajevima i svježe poslovne ideje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?