Izmjene zakona

Uskoro bolja raspodjela javnih prihoda u FBiH

21.11.2015.
u 06:00

U Parlamentu FBiH usvojene izmjene i dopune Zakona o pripadnosti javnih prihoda uz zaključak kojim se ide u donošenje novog zakona

U većinu krajeva Federacije BiH, izuzetak je jedino Sarajevo, konačno bi se nepravedan Zakon o pripadnosti javnih prihoda uskoro trebao promijeniti, piše Večernji list BiH. Dom naroda Parlamenta Federacije na ovotjednom zasjedanju donio je zaključak kojim je Vladi Federacije BiH naloženo da u idućih 90 dana donese novi nacrt zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH, te ga uputi u parlamentarnu proceduru.

Pitanje koeficijenta

Ovakav je zaključak donesen prilikom prihvaćanja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pripadnosti javnih prihoda FBiH, odnosno njegova usklađivanja s presudom Ustavnog suda FBiH iz lipnja ove godine. Ustavni sud je ovom presudom utvrdio da je prilikom raspodjele javnih prihoda povrijeđeno pravo Grada Sarajeva iz Zakona o lokalnoj samoupravi te su Gradu Sarajevu povećani prihodi u iznosu od 6,5 milijuna KM na štetu prihoda Sarajevske županije. Grad Sarajevo presudom je dobio novi uvećan koeficijent za raspodjelu prihoda, dok je istodobno smanjen koeficijent Sarajevskoj županiji. Iako donesena izmjena, odnosno dopuna Zakona o pripadnosti javnih prihoda nema nikakvog utjecaja na druge županije u FBiH, ona je izazvala niz rasprava i reakcija u javnosti, pa tako i među izaslanicima u Domu naroda.

Električna energija

Većina se svela na potrebu pravednije raspodjele prihoda koja će omogućiti ravnomjeran razvoj Federacije BiH. Zahtjevi za izmjenom zakona uobličeni su u zaključak kojim je Dom naroda Parlamenta FBiH od Vlade FBiH zatražio da u roku od 90 dana izradi i u parlamentarnu proceduru upiti nacrt zakona o pripadnosti javnih prihoda. "Bila sam na Ustavnom sudu kada su hrvatski izaslanici posezali za vitalnim interesom hrvatskog naroda pokušavajući na taj način ukazati na nepravednost ovog zakona. U međuvremenu se ispostavilo da je Zakon o pripadnosti javnih prihoda štetan za sve", kazala je Lidija Bradara, predsjedateljica Doma naroda Parlamenta FBiH. Dom naroda na istoj je sjednici s 41 glasom za, jednim protiv i dva suzdržana donio i Zakon o električnoj energiji u FBiH. *

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?