Briga o mentalno invalidnim osobama

Ustanove socijalne skrbi potražuju 
2,6 mil. KM, smještaj štićenika upitan

09.05.2021.
u 20:49

Bosansko-podrinjska, Unsko-sanska županija i Republika Srpska ubrajaju se među najveće dužnike prema federalnim ustanovama socijalne skrbi.

Neke od njih čak sedamnaest mjeseci nisu plaćale usluge smještaja štićenika sa svojih područja te su time ugrozile daljnje funkcioniranje određenih ustanova iz ovog djelokruga. Kako uvjeti boravka smještenih osoba u nekim od ustanova ne bi bili dovedeni u pitanje, u rješavanje dugovanja uključila se i Vlada Federacije BiH, piše Večernji list BiH.

Ogroman dug

Prema dokumentu “Informacija o nenaplaćenim potraživanjima federalnih ustanova socijalne skrbi”, koji je sastavilo Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, na početku ove godine ukupna nenaplaćena potraživanja federalnih ustanova socijalne skrbi iznosila su 2,604.241,74 KM, od čega se 1,268.743,86 KM ili 48,71% odnosilo na razdoblje potraživanja dulje od tri mjeseca.

- U pogledu omjera pojedinih potraživanja u odnosu na ukupno potraživanje stanje je sljedeće: Zavod Bakovići potražuje 19,11% ukupnog iznosa, Zavod Drin 40,20%, Zavod Pazarić 39,37%, Zavod Sarajevo 0,82% i Ustanova Ljubuški 0,50% - navodi se u spomenutom dokumentu Federalnoga ministarstva rada i socijalne politike.

Tako je u vrijeme izrade informacije o nenaplaćenim potraživanjima federalnih ustanova socijalne skrbi Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba Bakovići potraživao 497.738 KM za 310 korisnika. Zbog velikog broja smještenih štićenika, najveći dužnik ovom Zavodu bila je Zeničko-dobojska županija, međutim, riječ je o kašnjenju izmirenja dugovanja od svega dva mjeseca, dok, primjerice, BPŽ nije izmirio obveze čak 16 mjeseci, a USŽ je kasnio pet mjeseci. HNŽ, SBŽ, Posavka županija, ZHŽ u trenutku izrade informacije prema ovom Zavodu imali su obvezu izmirenja usluga za samo jedan mjesec, što znači da uplate vrše redovito. Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba Drin na kraju siječnja ove godine od županija, Distrikta Brčko i RS-a potraživao je više od milijun KM, i to za brigu o 467 štićenika. Slična potraživanja imao je i Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidne djece Pazarić u kojem je smještena 321 osoba. Zavod za odgoj muške djece i mladih Sarajevo u navedenom razdoblju potraživao je 21.345 KM, a Ustanova iz djelokruga socijalne zaštite Ljubuški 12.944 KM.

Traži se hitno izmirenje

- Što se tiče najvećih dužnika iz kategorije potraživanja starijih od tri mjeseca, iz podataka je evidentno kako su to Bosansko-podrinjska županija sa 640.786,84 KM, Unsko-sanska županija s 569.714,17 KM te Republika Srpska s 58.242,85 KM - stoji u informaciji koja je razmatrana na Vladi Federacije BiH te je donesen zaključak u kojem se od županijskih vlada, koje prema ovim ustanovama imaju dugovanja starija od tri mjeseca, traži hitno izmirenje predmetnih obveza kako ne bi došlo do daljnjeg produbljivanja problema u njihovu funkcioniranju i neželjenog otpuštanja smještenih korisnika.

- Relativno visoka nenaplaćena potraživanja u znatnoj mjeri utječu na financijsko poslovanje federalnih ustanova socijalne skrbi te otežavaju ulaganja u jačanje njihovih stručnih kapaciteta, kao i općenito u razvoj njihove djelatnosti što se, posljedično, odražava i na kvalitetu usluga koje se u njima nude - zaključeno je u informaciji Federalnoga ministarstva rada i socijalne politike.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije