posebna sjednica

Usvojen drugi rebalans proračuna RS-a za 2022. godinu

NSRS
26.10.2022.
u 15:53

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas na posebnoj sjednici, po hitnom postupku, drugi rebalans proračuna Republike Srpske za ovu godinu te Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju proračuna Republike Srpske za 2022. godinu.

- Drugi rebalans proračuna Republike Srpske za 2022. godinu iznosi četiri milijarde i 510 milijuna KM, kojim je stanovništu usmjereno 477 milijuna KM - istaknula je ministrica financija RS Zora Vidović.

Obrazlažući rebalans proračuna u NSRS, ona je rekla da navedeni okvir predstavlja uvećanje od 128 milijuna KM, odnosno 2,9 posto u odnosu na prvi rebalans proračuna za ovu godinu.

Po njezinim riječima, predloženi drugi rebalans proračuna je za 486 milijuna KM viši u odnosu na proračun za ovu godinu, a razlog donošenja drugog rebalansa je usklađivanje prihoda i rashoda.

Kazala je da je do rasta prihoda, koji su u odnosu na rebalans usvojen u svibnju ove godine viši za 471 milijun KM, došlo zbog značajno visoke inflacije, povećanja koeficijenata raspodjele neizravnih poreza, te povećanja gospodarske aktivnosti, praćene visokom pokrivenošću uvoza izvozom.

- Od povećanih prihoda, drugim rebalansom je stanovništvu usmjereno 477 milijuna KM, izuzev 81,4 milijuna KM koji su usmjereni na javne investicije od kojih će građani imati neizravnu korist - dodala je ministrica financija.

Prije glasovanja o apsolviranim točkama dnevnog reda posebne sjednice, svečanu zakletvu je položila Nevenka Marilović kojoj je Narodna skupština RS, na osnovu odluke SIP-a BiH, potvrdila mandat narodnog zastupnika nakon što je utvrđen prestanak mandata narodnom zastupniku Kostadinu Vasiću, priopćeno je iz NSRS.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije