Orašje

Usvojen proračun općine Orašje od 7,053.170 maraka

30.12.2015.
u 07:30

Općinsko vijeće Orašja je na sjednici usvojilo proračun općine za 2016. u iznosu od 7,053.170 KM, kao i odluku o njegovom izvršenju. Novina je, u odnosu na nacrt, povećanje od skoro milijun KM. Povećani su prihodi na tekućim potporama za 180.000 KM od Vlade PŽ-a, za 500.000 od Vlade FBiH, za 120.000 na kapitalnim potporama, za 50.000 od prodaje građevinskog zemljišta i za 25.000 KM od naknade za uređenje zemljišta.

Vijećnici su usvojili i odluku o određivanju i obilježavanju imena ulica i trgova i označavanju zgrada brojevima u obliku nacrta. Odlukom je definiran i način obilježavanja zagrada brojevima, a raspodijeljene su i nadležnosti za postupak određivanja i obilježavanja ulica i trgova. Zaključkom je usvojeno konačno izvješće o šteti uzrokovanoj sušom u 2015. i ona iznosi 5,122.708 KM. Ukupno su bile 732 prijave štete, najviše na soji, kukuruzu, duhanu, djetelini i bundevama.

Prezentirana je i informacija o dodjeli pomoći u svrhu poticanja poljoprivrede u 2015. Općina Orašje dodijelila je 31 poljoprivredniku kroz devet kategorija blizu 60.000 maraka u svrhu razvoja poljoprivrede za 2015. Na javni poziv pristiglo je 47 prijava, a načelnik je donio odluku o raspodjeli investicijskih potpora s čijim izabranim korisnicima je potpisao ugovore. Čak 17 korisnika dobilo je sredstva za nabavu višegodišnje difuzne folije za pokrivanje plastenika, za čije je financiranje iz općinskog proračuna izdvojeno 8651 KM.

Za izgradnju farmskih objekata na pet korisnika raspoređeno je 27.165 KM, dok su po dva korisnika zadovoljila kriterije u kategoriji izgradnje sustava protugradnih mreža u voćnjacima, izgradnje sustava za navodnjavanje u voćarskoj proizvodnji te modernizacije postojećih farmskih objekata. Po jedan ugovor sklopljen je za izgradnju sustava za navodnjavanje u povrtlarskoj proizvodnji na otvorenom, nabavu uređaja za zaštitu bilja u plasteničkoj proizvodnji povrća i nabavu sustava za navodnjavanje u proizvodnji duhana.

Za izgradnju sustava za navodnjavanje u ratarskoj proizvodnji i proizvodnji vrbove šibe nije bilo prijavljenih. Korisnicima će do kraja godine biti isplaćena sredstva po potpisanim ugovorima. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije