BRUXELLES

Usvojeni amandmani Željane Zovko na godišnje izvješće o napretku Crne Gore

20.09.2023.
u 12:46

Odbor za vanjske poslove usvojio je u srijedu izvješće o napretku Crne Gore za 2022. godinu. Ovim Izvješćem Europski parlament daje preporuke za korake koje bi Crna Gora trebala poduzeti s ciljem napredovanja na putu k europskim integracijama.

Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Željana Zovko pozdravila je izglasavanje izvješća izrazivši zadovoljstvo što je u konačni tekst uključen njezin amandman kojim poziva na otvaranje arhiva UDBA-e i KOS-a, priopćeno je iz Europske pučke stranke.

Zovko se u amandmanima također dotaknula i bilateralnih odnosa Hrvatske i Crne Gore kao dviju prijateljskih zemalja i NATO saveznica.

"Hrvatska je spremna raditi na poboljšanju bilateralnih odnosa ali je nužno riješiti otvorena pitanja između dvije zemlje. To se prvenstveno tiče pitanja poštivanja jezika, kulturne baštine i tradicije hrvatske zajednice u Boki Kotorskoj te odredbi o sukcesiji bivše SFRJ, pogotovo u slučaju broda Jadran", istaknula je Zovko dodavši da je također pozvala Crnu Goru da nastavi njegovati dobrosusjedske odnose, raditi na pitanjima demarkacije granica i pojača svoje napore u kažnjavanju ratnih zločina i rasvjetljavanju sudbina nestalih osoba.

Zovko je navela kako Crna Gora mora uhvatiti pozitivan ritam koji je izgubila radi političke nestabilnosti u proteklih nekoliko godina.

"Pozdravljam održane predsjedničke i parlamentarne izbore u zemlji. Crnoj Gori je sada potrebna snažna proeuropska vlada koja će nastaviti reformski proces i napredovati na svom europskom putu", istaknula je Zovko i kazala da je u amandmanima naglasila da je prvenstveno potrebno uložiti dodatne napore u rad na poglavljima vezanima za pravosuđe, vladavinu prava, temeljna prava i slobodu medija.

Zovko je također pozdravila to što je Crna Gora nedvosmisleno osudila rusku invaziju na Ukrajinu, te usvojila europski režim sankcija, pritom upozorivši da još uvijek postoji rizik od sve većeg utjecaja i uplitanja drugih stranih aktera u zemlji.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?