Ilija Petrović, kandidat HDZ-a BiH za načelnika općine

Uvest ćemo subvencije za mlade parove te pokrenuti investicijski ciklus u Rami

07.11.2020.
u 19:35

Ilija Petrović, kandidat HDZ-a BiH za načelnika općine Prozor/Rama, u intervjuu za Večernji list ističe kako postoji niz komparativnih prednosti kojima bi se mogla unaprijediti gospodarska situacija u ovoj općini, a jedna od njih je impresivan broj visokoškolovanih, iznimno motiviranih, savjesnih i odgovornih mladih ljudi, ali i starijih, koji, uz sve to, imaju i ogromno iskustvo. Naglašava kako je negativne demografske trendove moguće zaustaviti infrastrukturnim projektima koji su, uz sredstva obeštećenja, preduvjet i temelj za jačanje gospodarstva i udobnosti življenja. U tom smjeru najavio je uspostavu industrijske zone, kao i izgradnju obilaznice u gornjoj Rami te poboljšanje komunikacije koje općina ima s drugim regijama i krajevima te koja otvara Ramu za druge i prema drugima. Od mjera usmjerenih prema mladima, ističe namjeru subvencioniranja mladih parova pri kupnji prve nekretnine sa 100 maraka po četvornom metru stana, do 75 četvornih metara, uz druge administrativne pogodnosti, kao i uvođenje jednokratne naknada za prvo dijete od 1500 KM, za drugo 2000 KM, treće 3000 KM, a četvrto 6000 km.

“Predviđen je i planiran još cijeli niz aktivnosti na poboljšanju zdravstvene i socijalne skrbi, uvjeta školovanja i stipendiranja, pomoći pri samozapošljavanju, kulturnog i sportskog uzdizanja”, poručio je Petrović.

Možete li se osvrnuti na dosadašnji tijek predizborne kampanje? Koji je fokus vaših poruka te kakve su reakcije koje stižu s terena?

Predizborna kampanja za predstojeće lokalne izbore je, inače, različita od svih dosadašnjih jer aktualna pandemija koronavirusa ograničava, zapravo minimizira broj osoba koje zajedno mogu biti na jednom mjestu. Dakle, jedan od najvažnijih kanala dolaska do birača, predizborni skupovi, javne tribine, okrugli stolovi..., nije ostvariv. Osim ovoga, na području naše općine javni mediji uglavnom su u funkciji trenutačne vlasti. No, mi koristimo druge kanale i mogućnosti kako bismo prezentirali naš program, ciljeve i namjere. Postignutim u dosadašnjem dijelu kampanje smo zadovoljni.

Mi smo svoja znanja i energiju usmjerili na argumentirano i objektivno predstavljanje svih kandidata, predstavljane programa i realnih mogućnosti ostvarenja ciljeva i zadataka navedenih u programu. Reakcije s terena na zacrtano i mogućnosti ostvarenja zacrtanog su odlične.

Postoji li neka komparativna prednost kojom bi se mogla unaprijediti ukupna gospodarska situacija u općini?

Da, postoji. Rama raspolaže impresivnim brojem visokoškolovanih, iznimno motiviranih, odgovornih mladih ljudi, ali i starijih, koji, uz sve to, imaju i ogromno iskustvo. Na našoj listi cijeli je niz takvih ljudi, koji dolaze iz svih krajeva naše općine i pokrivaju sva područja djelovanja. Osim toga, geopolitički položaj naše općine, krajolik, struktura tla po namjeni i kakvoći, jezera i rijeke te klimatski uvjeti omogućuju iznimne preduvjete za razvoj svih grana gospodarstva.

Poznato je kako je pitanje demografije jedno od ključnih za opstanak na cijelom prostoru BiH. Na koji način zaustaviti takve trendove kada je riječ o vašoj općini?

Da, demografija je rak-rana nas Hrvata. Broj osoba u cijeloj BiH kontinuirano je u padu. No, broj žitelja naše općine opada višestruko intenzivnije nego u Federaciji BiH. Samo u posljednjih deset godina broj pučkoškolske djece pao je s 1581 na 919, što je pad za 41,87 posto, a u istom razdoblju pad na razini Federacije BiH je 23,29 posto. Broj stanovnika u posljednjih deset godina pao je sa 16,064 na 13,515 ili 15,87 posto, a na razini Federacije BiH je 5,9 posto. Prezentirane brojke o padu broja žitelja naše općine ne pokazuju vjerno svu kataklizmičnost pada broja žitelja. Dakle, puno je neodjavljenih koji već dugo nisu ovdje, a ovu tvrdnju potvrđuje višestruko veći postotak smanjenja broja pučkoškolaca.

Ove katastrofične trendove moguće je zaustaviti infrastrukturnim projektima koji su, uz sredstva obeštećenja, preduvjet i temelj za jačanje gospodarstva i udobnosti življenja. Snažno gospodarstvo namaknut će u proračun dodatne količine novca koje će biti dostatne za ulaganje u zaštitu i poticaj demografije, branitelja i uvjeta življenja. Sve ovo smo prepoznali i u našem programu projicirali i definirali zadatke, odredili prioritete i proračunali sredstva. Ovom prigodom nabrojit ću samo ono što namjeravamo učiniti za zaustavljanje odlazaka iz Rame, stvaranje uvjeta za povratak i doseljavanje u Ramu. Namjeravamo uspostaviti subvencioniranje mladih parova pri kupnji prve nekretnine sa 100 KM po četvornom metru stana, do 75 četvornih metara, uz druge administrativne pogodnosti te uvesti jednokratnu naknadu za prvo dijete 1500 KM, za drugo 2000 KM, treće 3000 KM, a četvrto 6000 KM. Također namjeravamo smanjiti cijene jasličkih i vrtićkih usluga za 30 KM, uz povećanje kapaciteta i uspostavu u ruralnim dijelovima općine, uspostaviti program majka odgajateljica, odnosno svakoj majci koja rodi četvrto dijete bit će ponuđena prosječna plaća u FBiH, uz mirovinsko i zdravstveno osiguranje, ako želi ostati doma i odgajati djecu. Također, planiramo uvesti besplatne udžbenike za djecu od prvog do petog razreda (uključeno), za djecu od šestog do devetog razreda sufinanciranje troškova za udžbenike sa 100 KM. Predviđen je i planiran još cijeli niz aktivnosti na poboljšanju zdravstvene i socijalne skrbi, uvjeta školovanja i stipendiranja, pomoći pri samozapošljavanju, kulturnog i sportskog uzdizanja. Stavljanje u funkciju Doma za stare i nemoćne na Šćitu u prvoj polovini iduće godine jedan je od prioriteta.

Kako izgraditi takvu poduzetničku klimu koja će privući veći broj investitora? Kako Općina može pomoći boljem radu obrtnika?

Domaće ljude potaknut ćemo na ulaganja i privući vanjske investitore poboljšanjem infrastrukturnih objekata. U tu svrhu namjeravamo uspostaviti industrijske zone, izgraditi obilaznicu u gornjoj Rami, poboljšati komunikacije koje spajaju našu općinu s drugim regijama i krajevima i otvaraju Ramu za druge i prema drugima. Osim infrastrukturnih projekata, namjeravamo subvencionirati otvaranje radnih mjesta, malih i srednjih poduzeća i drugo. Općina, osim navedenog, ustupat će i davati u povoljan najam raspoložive prostore i zemljište, davati koncesije, pomoći pri namicanju sredstava iz grantova i europskih pristupnih fondova, sukreditiranju i pronalasku povoljnih kreditnih linija uz općinska jamstva, umanjiti troškove najma, pojednostaviti administraciju i značajno skratiti put od ideje do finaliziranja projekta. Mlade poduzetnike pomoći će i nepovratnim sredstvima, ovisno o broju osoba koje namjeravaju zaposliti. Postoji još cijeli niz mogućnosti utemeljenih na zakonu, postoje i novčana sredstva i stručni ljudi koji će sve to realizirati na opće dobro.

Kakvi su potencijali za razvoj poljoprivredne djelatnosti?

Rama raspolaže resursima i uvjetima za razvoj i poljoprivrednih djelatnosti, voćarstva, povrtlarstva, ratarstva, ali i ribarstva, pčelarstva i stočarstva. Resursi i uvjeti ne pružaju mogućnost za megalomanske projekte, ali sigurno su dostatni za male poljoprivrednike (OPG), za srednja stada, osobito za uzgoj i preradu ribe i pčelarstvo. S obzirom na klimatske uvjete, tlo, čistoću okoliša i specifičnosti uzgoja i prerade moguća je ekološka proizvodnja i brendiranje nekoliko proizvoda (ramska šljiva, sir iz mijeha, sušeno ovčje meso, bijeli luk, med itd.). U cilju motiviranja za bavljenje poljoprivredom, predvidjeli smo cijeli niz poticajnih mjera i olakšica. Također, formirat ćemo i poljoprivrednu zadrugu, koja će imati veterinare i agronome za pružanje savjeta i usluga, ali će biti opremljena alatima, strojevima, repromaterijalom, zaštitnim sredstvima i opremom kako bi sve što je potrebno bilo dostupno po pristupačnoj cijeni i kako mali proizvođači ne bi morali nabavljati strojeve i opremu čija uporaba i korištenje nije česta, a time i kupnja istih racionalna. Zadruga će pomoći plasirati proizvode na tržište.

Sadašnjost i budućnost Rame, kakva je vaša poruka?

Ramkinje i Ramljake kroz stoljeća karakterizirala je vjera u Boga, nacionalna svijest, mudrost, ustrajnost, radišnost, snaga duha i tijela, a osobito ponos. Posljednjih godina sadašnjost nam je učinjena nesnošljivom, budućnost naših potomaka veoma upitnom. Karakterizira nas malodušnost, strah, zabrinutost, želja za odlaskom, nevjerojatna lakoća prihvaćanja lošeg stanja i šutnja. Duboko sam uvjeren kako smo svi svjesni da to vodi u potpuni sunovrat Rame. Cijenimo i ocjenjujemo vlast i političare po njihovim djelima i ukupnim rezultatima, poručujem da cijenite nas po programima koje nudimo. Trgnimo se! Budimo razboriti i hrabri, pokažimo ponos. Uzmimo sudbinu Rame u svoje ruke, izađimo na lokalne izbore 15. studenoga ove godine i dajmo glas programu i ljudima koji jamče svekoliki oporavak Rame.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije