NAKON SJEDNICE VIJEĆA ZA OBRANU

Plenković: Poštujemo stav predsjednika, ali ne i kako pristupa toj temi

09.11.2021.
u 18:06

Premijer Andrej Plenković obratio se javnosti nakon današnje sjednice Vijeća za obranu. - Predsjednik je dao svoju izjavu, a trebate čuti i drugu stranu - rekao je. - Složili smo se sa stanjem oružanih snaga. Ta konstatacija znači da smo uradili dosta, ali da trebamo učiniti još. Druga poruka je da smo u godini u kojoj krećemo u sklapanje ugovora o nabavi višenamjenskih aviona. Snaga Hrvatske vojske u vremenu prije i poslije Rafala se ne može mjeriti istim mjerilima. Kroz višegodišnji plan ulaganja u Oružane snage, ulaganje u hrvatskog vojnika, napravit ćemo važne i vrijedne iskorake. S te strane možemo biti ponosni kao Vlada koliko smo dosad učinili za izdvajanje proračuna za obranu - rekao je.

- Nismo se dogovorili oko jedne stvari. Poštujemo stav predsjednika da ćeli ukazati na financiranje obrane, na nabavu pojedinih elemenata koje želi Hrvatska vojska i to je u redu. Ali se ne slažemo kako pristupiti toj temi. Vlada je uložila puno u Ministarstvo obrane, ali je i podigla naknade u Hrvatskoj vojsci. 2014. naknade su bile nula. Sada su više od 130 kuna radnim danom, 150 kuna vikendom. Uveli smo cjelokupni objed u Hrvatsku vojsku, naknadu za stanovanje, ugovore na neodređeno vrijeme... Poboljšali smo uvjete u vojarnama. Slažemo se da treba učiniti još, mi ćemo to i učiniti. Kada je riječ o nabavi oklopnih pješačkih vozila, to predstavlja točku prijepora koja je posebno važna. Riječ je o nabavi takvih vozila od SAD-a. Kada se preuzme pravna osnova, Vlada će iznaći sredstva i za ta vozila - kazao je Plenković. Sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost prošao je, kaže, još bolje. - Što se tiče Vijeća za nacionalnu sigurnost, to sam ja inicirao. Dobro je da bude u jednom danu. Taj sastanak je za razliku od ovog prošao vrlo konstruktivno. U pogledu tema za situaciju koje se događaju na jugoistoku Europe. Prošlo je u jednoj zajedničkoj ocjeni koja je gotovo istovjetna. Uz male razlike, ali ništa bitno kada je pitanje državne politike. Taj sastanak je protekao kao da je sve normalno - kazao je Plenković.
 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije