UKAZUJU NA OPAKU BOLEST

Vaša stopala vam mogu puno toga reći o zdravlju: Bitno je obratiti pozornost na jedno

stopala
Shutterstock
24.12.2023.
u 18:44

“Promjene na stopalima ne smiju se ignorirati, posebno ako dođe do značajnog oticanja zglobova, jer to može ukazivati na zatajenje srca”, izjavljuje Newby.

Srce predstavlja jedan od ključnih organa u ljudskom tijelu, stoga je od velike važnosti obratiti pažnju na simptome koji bi mogli ukazivati na bolesti kardiovaskularnog sustava.

Liječnici upozoravaju da bi promjene na stopalima mogle signalizirati mogući srčani zastoj, te preporučuju hitan posjet liječniku u slučaju takvih promjena. Srce, kao vitalni organ odgovoran za cirkulaciju krvi po tijelu, mora funkcionirati u optimalnom stanju kako bi se izbjegle ozbiljne posljedice.

Kardiovaskularne bolesti smatraju se jednim od glavnih uzroka smrtnosti, a prema podacima British Heart Foundationa, više od milijun ljudi u Velikoj Britaniji suočava se s problemima zatajenja srca. Nacionalna zdravstvena služba redovito educira o simptomima srčanih bolesti, uključujući bol u prsima. Ipak, postoje manje poznati znakovi koji, ako se prepoznaju, mogu biti ključni za spašavanje života, a među njima su i otečene noge.

Profesor David Newby s British Heart Foundationa na Sveučilištu u Edinburghu naglašava važnost posvećivanja pažnje zglobovima, posebno kada je riječ o promjenama na stopalima, prenosi Klix.ba.

Obratite pozornost

“Promjene na stopalima ne smiju se ignorirati, posebno ako dođe do značajnog oticanja zglobova, jer to može ukazivati na zatajenje srca”, izjavljuje Newby.

Važno je napomenuti da postoje i drugi potencijalni uzroci oticanja, poput lijekova za regulaciju krvnog tlaka. Međutim, ključno je prepoznati da oticanje može zahvatiti i druge dijelove tijela, što također može ukazivati na probleme sa srcem. Kronično zatajenje srca, primjerice, može uzrokovati oticanje u području trbuha. Ovo stanje također može prouzročiti nakupljanje tekućine u plućima, poznato kao plućni edem, što može rezultirati otežanim disanjem.

Profesor Newby objašnjava da oticanje tijela može biti rezultat dugotrajnog sjedenja, unosom velikih količina slane hrane, predmenstrualnog sindroma i trudnoće. Osim toga, nuspojava može biti i lijekova za regulaciju krvnog tlaka, NSAIL-a, steroida te lijekova za dijabetes. Stoga je preporučljivo pažljivo pratiti i ostale simptome srčanih bolesti, uključujući bol u prsima, osjećaj znojenja, bol u ruci, nozi, čeljusti ili leđima, znojenje, bol u trbuhu, osjećaj gušenja, ekstremni umor i nepravilan rad srca.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?