IZVADITE OIB!

Već tri mjeseca 3900 umirovljenika iz BiH nije dobilo mirovinu

'umirovljenici'
Foto: ''
29.01.2014.
u 09:34

Kako bi još jednom podsjetili svoje korisnike iz BiH što trebaju napraviti, iz Hrvatskog zavoda mirovinskog osiguranja su uputili dopis Zavodu MIO FBiH o potrebnoj dokumentaciji koju umirovljenici trebaju dostaviti

Čak 3900 umirovljenika iz svih dijelova BiH koji svoje mirovine dobivaju iz Republike Hrvatske već tri mjeseca nemaju nikakva primanja. Naime, prema podacima Hrvatskog zavoda mirovinskog osiguranja, unatoč brojnim upozorenjima koja su uputili na adrese primatelja mirovina, kao i upozorenjima preko medija brojni umirovljenici iz BiH i ostalih zemalja regije (Crne Gore, Srbije, Kosova) još uvijek nisu dostavili podatke o OIB-u koji su neophodni za isplatu mirovina.

Dostaviti podatke

Kako bi još jednom podsjetili svoje korisnike iz BiH što trebaju napraviti, iz Hrvatskog zavoda mirovinskog osiguranja su uputili dopis Zavodu MIO FBiH o potrebnoj dokumentaciji koju umirovljenici trebaju dostaviti. “Izvješćujemo vas da vam Porezna uprava nije dodijelila osobni identifikacijski broj (skraćeno: OIB) jer zahtjevu niste priložili traženu odnosno odgovarajuću dokumentaciju”, stoji u posljednjoj obavijesti za korisnike mirovine u Republici Hrvatskoj kojima nije uspostavljena isplata mirovina zbog nedostavljanja OIB-a. U svom priopćenju iz Hrvatskog zavoda mirovinskog osiguranja nadalje navode da umirovljenici trebaju dostaviti popunjen i potpisan obrazac zahtjeva i ovjerenu presliku putovnice ili osobne iskaznice, ili drugog identifikacijskog dokumenta iz države državljanstva uz dokaz o pripadajućem državljanstvu. Ako dokumenti nisu na latiničnom pismu, potrebno je dostaviti ovjereni prijevod dokumenta.

Zaostali iznosi

“Ispravno popunjen obrazac zahtjeva za dodjeljivanjem OIB-a s priloženom traženom dokumentacijom dostavite na adresu: Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, Središnja služba u Zagrebu, 10 000 Zagreb,

Mihanovićeva 3. Vaš ponovljen zahtjev HZMA će uputiti u nadležni ured Porezne uprave u R. Hrvatskoj, a o dodijeljenom OIB-u Porezna uprava obavijestit će Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje. Odmah pri zaprimanju podataka o vašem OIB-u bit će ponovno uspostavljena isplata vaše mirovine sa svim pripadajućim zaostalim svotama”, navode iz Hrvatskog zavoda mirovinskog osiguranja. Također mole umirovljenike da im zbog ubrzanja kompletiranja upišu e-mail adresu na koju ih se može kontaktirati u slučaju rješavanja pojedinih pitanja ako zahtjev nije uredan. Inače, prvi mjesec provedbe ove odluke u BiH je bez mirovine ostalo čak 12.000 umirovljenika. Unatoč upozorenjima, umirovljenici su bili zbunjeni dodatnom dokumentacijom, te su OIB pokušavali izvaditi u BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije