DOZNAJEMO

Većina u HNS-u bi zajedno na opće izbore 2014. godine

hns
Foto: VL FOTO
18.12.2013.
u 09:14

Opći izbori trebali bi se u BiH održati u listopadu 2014. godine

Predsjedništvo Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH, organizacije koja okuplja desetak hrvatskih stranaka što ih predvodi HDZ BiH u toj zemlji, podržalo je u utorak prijedlog o zajedničkom nastupu na predstojećim izborima u Bosni i Hercegovini, dok je čelnik HDZ-a 1990.

Martin Raguž bio rezerviran o toj inicijativi. Kako je priopćeno iz HNS-a BiH, nazočni članovi Predsjedništva HNS-a BiH ‘izkazali su spremnost zajednički nastupiti na sljedećim izborima’.

Rok do 10. siječnja

Opći izbori trebali bi se u BiH održati u listopadu 2014. godine. Iako su iz međunarodne zajednice najavili kako se rezultati neće smatrati legalnim ni legitimnim, jer nije provedena presuda Suda za ljudska prava u Strasbourgu, vladajuće stranke odlučne su da se opći izbori održe. Stranke okupljene oko HNS-a na današnjoj su sjednici, kojoj nije nazočio predsjednik HDZ-a 1990. Martin Raguž, najavile kako će na sljedećoj sjednici razmotriti model zajedničkog nastupa stranaka HNS-a BiH.

Zbog podjela unutar vodećih hrvatskih stranaka, na posljednjim općinskim izborima 2012. Hrvati su izgubili načelnike, te većinu u vijeću u nekoliko općina u središnjoj Bosni i Posavini.

Predsjedništvo HNS-a danas je također, kako se dalje navodi u priopćenju, razmatralo i rad Predsjedništva i Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora, vodećih tijela ove organizacije. Kako se doznaje, čelnici nazočnih stranaka su jednoglasno poduprli zajednički nastup na predstojećim izborima te su na izvjestan način postavili rok čelništvu HDZ-u 1990. da se do 10. siječnja izjasni oko ove inicijative. Istodobno, jučerašnjoj sjednici u Mostaru HNS-a BiH nije nazočio predsjednik HDZ-a 1990. Martin Raguž zbog spora s HDZ-om BiH koji je ovu stranku isključio iz Vlade Hercegbosanske županije unatoč drukčijem stranačkom dogovoru. U pismu koje je Raguž uputio vodstvu HNS-a se inzistira da se o zajedničkom nastupu na izborima provede temeljita rasprava prije donošenja konačne odluke.

Proširiti HNS

Raguž je pozvao i da se u rad institucija HNS-a uključe i predstavnici drugih hrvatskih političkih stranaka, vjerskih i kulturnih institucija kako bi postala ‘narodni parlament i vrhovnu instancu odlučivanja kada su u pitanju vitalni nacionalni interesi hrvatskoga naroda u BiH’. Ocijenio je neprihvatljivim da HDZ BiH surađuje sa strankama poput Boljitka koje su radile na rušenju ustavne pozicije Hrvata u BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije