DOBIO POZIV ZA 26. travnja

Velimir Jukić blokira objavu Popisa stanovništva, sada ometa i istragu Tužiteljstva BiH

velimir
28.04.2016.
u 22:15

Prema nalogu glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH Gorana Salihovića, sredinom ožujka mjeseca formiran je predmet u vezi s provjerama procesa popisa stanovništva.

Tim tužitelja i istražitelja ima zadaću da utvrdi da li postoje elementi krivične odgovornosti u ovom procesu. Popis je koštao skoro 50 milijuna KM te bi u slučaju da propadne, propala i sredstva iz proračuna koja pripadaju svim građanima, piše novinska agencija Patria.

U Tužiteljstvu BiH 1. travnja u svojstvu svjedoka izjave su dali direktori entitetskih statističkih zavoda RS i FBiH Radmila Čičković i Emir Kremić u vezi cjelokupnih aktivnosti u vezi Popisa stanovništva iz 2013. godine.

Poziv za saslušanje dobili su i direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić i zamjenik Miljan Popić. No, ni Jukić ni Popić se 26. travnja nisu pojavili u Tužiteljstvu BiH, iako se dobro zna da pozivi ovakve vrste se šalju nekoliko dana unaprijed.

Njihov izgovor, kako neslužbeno saznajemo, bit će navodno da se pošta zagubila, te da su ne znajući za poziv otišli na put. 

Očigledno je da Jukić, koji gotovo pa otvoreno svojim stalnim istupima i prijedlozima na sjednicama Centralnog popisnog biroa po političkim instrukcijama blokira objavu rezultata Popisa stanovništva provedenog još u listopadu 2013. godine, ignoriranjem poziva Tužiteljstva BiH pokušava ometati i istragu koja treba utvrditi krivičnu odgovornost pojedinca ili više osoba kako za neobjavljivanje rezultata, tako i za trošenje 50 milijuna KM proračunskog novca.

Isti scenarij, Jukić je podsjećanja radi priredio i prije desetak dana kada je trebala biti održana sjednica Centralnog popisnog biroa. Pola sata prije početka sjednice javio se i rekao da ne može da uhvati avionski let za Sarajevo. 

Prema Zakonu o popisu rezultati bi trebali biti objavljeni do 1. srpnja, a postoji bojazan da rezultati i ako budu objavljeni neće biti međunarodno ovjereni.

Podsjećamo, i europski službenici pozivali su na što hitnije objavljivanje rezultata popisa jer je to osnova za socijalno i ekonomsko planiranje, a jedno od prvih pitanja u upitniku koji BiH mora popuniti nakon predaje zahtjeva za članstvo u EU je točan broj stanovnika.

Za BiH se još uvijek koriste podaci popisa iz 1991. godine.    

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije