VIDEO Ponovno odgođeno otvaranje glavnog pretresa u predmetu Dodik i drugi

20.12.2023.
u 18:49

U Sudu Bosne i Hercegovine danas je ponovno odgođeno otvaranje glavnog pretresa protiv Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske i Miloša Lukića, vršitelja dužnosti direktora Službenog glasnika tog bh. entiteta, koji se terete za neizvršavanje odluka visokog predstavnika u BiH.

Glavni pretres je odgođen nakon što je obrana zatražila izuzeće tužitelja u ovom predmetu – Nedima Ćosića, Nives Kanevčev i Biljane Golijanin, a u međuvremenu i tužiteljice Gordane Bosiljčić, ustvrdivši kako „postoji razumna sumnja u njihovu nepristrasnost“. 

Kako je naveo Dodikov branitelj, odvjetnik Goran Bubić, pozivajući se na medijske napise, a u vezi navoda o prijetnjama koje je prvooptuženi uputio tužiteljima na ročištu za izjašnjenje o krivinj, takva situacija upućuje na moguću nepristrasnost tužitelja u ovom slučaju.

Budući da se radi o posebnoj procesnoj situaciji, predsjedatelj Sudskog vijeća, sudac Mirsad Strika je nakon analize pisanog podneska obrane za izuzeće tužitelja odlučio da se otvaranje glavnog pretresa odgodi za 17. siječnja, budući da se taj podnesak treba uputiti Tužiteljstvu BiH na izjašnjenje.

Naveo je, istovremeno, kako zastupnici optužbe/tužitelji nisu spremni za izlaganje uvodnih riječi koje, prema proceduri, slijede nakon čitanja optužnice.

Strika je prethodno odbacio kao neblagovremen ponovni zahtjev obrane za premještanje suđenja u ovom slučaju na Osnovni sud u Banjoj Luci.

Kako je poznato, prethodno je Izvanraspravno vijeće Suda BiH odbilo prvobitni zahtjev za premještanje suđenja, a u međuvremenu je odbačena i žalba obrane na tu odluku, te je danas ponovno aktualizirano to procesno pitanje.  

Prvooptuženi u ovom predmetu Milorad Dodik je nakon izlaska iz sudnice, ponovio uglavnom već poznate kvalifikacije, ustvrdivši "Tužiteljstvo je neodgovorno i neozbiljno, tamo sjede diletanti…, ni Tužiteljstvo ni Sud nisu ustavni...“.

Ponovno je uputio niz kritika rad pravosuđa, djelovanje visokog predstavnika i američkog velposlanika u BiH, pitajući se „je li moguće da predsjednik Suda (Ranko Debevec, op. a.) može biti priveden zato što su namještali sudske procese i da netko očekuje da ja treba da imam povjerenja u taj sud“.

Odgovarajući na novinarska pitanja u širem kontekstu, Dodik je zaprijetio formiranjem entitetskog izbornog povjerenstva koja će provesti lokalne izbore u RS-u, ukoliko  visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt nametne izmjene Izbornog zakona.

U nastavku su uslijedile izjave dužnosnika iz RS-a – Željke Cvijanović, Radovana Viškovića, Nenada Stevandića i Radovana Kovačevića, te advokata Gorana Petronijevića, uz opetovane tvrdnje da se radi o montiranom sudskom procesu, progonu političkih neistomišljenika…   

Između ostalog, Višković je najavio da će Vlada RS-a putem resornog ministarstva uputiti zahtjev da se svi sudski procesi, koji su vođeni u periodu mandata predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca, proglase ništavim i da se vrate na ponovno odlučivanje.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije