VELIKA AKCIJA TURSKE POLICIJE

VIDEO Tko je Nenad Petrak, narkodiler koji je pao u Turskoj: U bijegu od travnja i pucnjave u Splitu

18.11.2023.
u 16:42

Kriminalna povijest narkodilera koji je uhićen u velikoj akciji turske policije

U Istanbulu je u subotu uhićen hrvatski državljanin Nenad Petrak, vođa međunarodnog narkokartela, kako je javio ministar unutarnjih poslova Turske, Ali Yerlikaya. Petrak je uhićen u akciji Kartel 2 u Istanbulu, a USKOK ga sumnjiči da je od 2019. ključni čovjek u organizaciji narkokartela koji se bavio švercom droge iz Južne Amerike. Naime, USKOK je u listopadu 2023. objavio priopćenje u kojemu navode da je pokrenuta istraga protiv 19 hrvatskih državljana zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela.

Sumnjaju da je prvookrivljeni, a riječ je upravo o poduzetniku Nenadu Petraku, u razdoblju od 12. prosinca 2019. do 3. veljače 2023. na području Hrvatske, Španjolske, Nizozemske, Njemačke, Francuske, Italije, Crne Gore, Kolumbije i Sijera Leonea, povezao u zajedničko djelovanje ostale članove skupine radi kontinuirane nabave velikih količina kokaina iz Kolumbije, Sijera Leonea i Španjolske, krijumčarenja te droge brodovima i njene daljnje prodaje na području  Europske unije. Također je na području Španjolske, Francuske, Njemačke, Italije, Crne Gore i Hrvatske okupio ekipu radi kontinuirane nabave i prodaje marihuane i hašiša. Istragom je obuhvaćeno 19 osoba, među njima i jedna žena.

Cijela priča krenula je još u rujnu 2020. kada je trojac iz Hrvatske uhićen na Atlantskom oceanu zbog prijevoza gotovo tone kokaina. Jedrilica na kojoj je policija zatekla pripadnike Balkanskog kartela bila je registrirana u Hrvatskoj te je plovila pod hrvatskom zastavom. Policija je naknadno utvrdila kako su još početkom 2020. iz Šibnika otplovili do Atlantskog oceana gdje su krenuli afričkom rutom od Španjoske do obale zapadne Afrike.

Cijela istraga kasnije je pokazala kako se droga krijumčarila od Južne Amerike u Nizozemsku, a Petrak je bio taj koji je od nepoznatih osoba u Nizozemskoj nabavljao kokain u količinama do 10 kilograma po cijeni od oko 24.000 eura po kilogramu, a kupcima u Njemačkoj ih je prodavao po oko 33.000 eura po kili. Taj isti kokain pak se u Hrvatskoj prodavao za 38.000 do 45.000 eura po kilogramu.

USKOK navodi da su po Petrakovom nalogu u Njemačkoj iznajmljeni stanovi za skladištenje droge, a vođena je i evidencija o količinama primljene i prodane droge te ostvarene zarade koja mu je dostavljana kriptiranom komunikacijom. Organizirao je i prijevoz kokaina do Hrvatske. Navedeno je da su okrivljenici iz Nizozemske prokrijumčarili najmanje 7,9 kilograma kokaina vrijednog najmanje 300.363,40 eura.

Radi kontinuirane nabave većih količina hašiša i marihuane i njihovog krijumčarenja i prodaje u zemljama EU, Petrak je izdavao naloge za prihvat i skladištenje droge u Španjolskoj, u iznajmljenim stanovima i industrijskim halama na području Barcelone, Almerije, Alicantea, Antequere, Bilbaa, Madrida, Valencije i Granade, a organizirao je i transport do kupaca. Drogu su prevozili u teretnim i priključnim vozilima s posebno izrađenim spremnicima za krijumčarenje većih količina droge, koju su prevozili kupcima u Njemačkoj, Italiji i Hrvatskoj.

Također, Petrak je kupovao i veće količine marihuane i u Crnoj Gori. Okrivljenici su, navodi USKOK, na opisani način radi daljnje prodaje nabavili najmanje 964,58 kilograma marihuane i 100,17 kilograma hašiša. Od toga su prodali najmanje 377,00 kilograma marihuane vrijednosti od najmanje 1.319.500,00 eura i 77 kilograma hašiša vrijednosti od najmanje 308.000,00 eura. Prilikom pretraga od okrivljenika je oduzet pronađeni veći iznos novca, različito vatreno oružje, osam vozila od kojih je većina visoke klase, satovi, razna dokumentacija, mobiteli, različite vrste droga te vage za precizno mjerenje i uređaj za brojanje novca.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Splitu predložio određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika osim jednog. Naime, Nenad Petrak tada je bio nedostupan pravosudnim tijelima, s obzirom na to da je od travnja u bijegu od hrvatske policije. Tada je s Antom Varnicom i Jerkom Radićem sudjelovao u pucnjavi na splitskim Skalicama kada je ranjen Josip Čubelić, koji se povezivao sa splitskim kriminalnim podzemljem. Varnica i Radić predali su se policiji u lipnju 2023., dok je Petrak sve do sada bio u bijegu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije