Zavod MIO

Više od 11.000 zahtjeva za prijevremenu mirovinu

09.03.2016.
u 07:00

Ogroman priljev zahtjeva za prijevremeno umirovljenje, koji je nastao u posljednja dva mjeseca 2015. godine, neće dovesti do udara na Federalni zavod MIO, kaže za “Avaz” direktor ovog zavoda Zijad Krnjić. Prema procjenama, samo u studenome i prosincu prošle godine Zavod je zaprimio više od 11.000 zahtjeva za prijevremeno umirovljenje, a mjesečni prosjek iznosi oko 2000 zahtjeva. - Mi smo u prva dva mjeseca ove godine obrađivali ove zahtjeve, ali djelomice smo ih u postupcima rješavali i prošle godine. Cijenim da bi do kraja ovog mjeseca za one koji imaju kompletiranu dokumentaciju postupci trebali biti završeni. Nastojimo to raspodijeliti kako ne bi došlo do udara na fond niti do poremećaja dinamike mjesečne isplate mirovina, kazao je Krnjić za “Avaz”. On je, pak, istaknuo da su prihodi Zavoda za oko tri posto manji od lanjskih, kazavši da će se potrebe Zavoda morati pokriti dodatnim prihodima koji proizlaze iz naplate doprinosa i dugova. - Oslonac će nam biti Vlada, odnosno transferi iz proračuna. Nažalost, broj umirovljenika raste, a broj zaposlenih se smanjuje. Jednostavno, rashodi će biti veći, kazao je on.

Krnjić ne očekuje da će u prvom polugodištu biti većih poremećaja u isplati mirovina.

- Ne bi trebalo biti dramatične razlike. Nosit ćemo se s ovim što imamo. Glavni nam je problem što nosimo teret ranije stvorenog deficita. On nam je svaki mjesec problem, rekao je Krnjić.

Zavod MIO u ovu godinu je ušao s akumuliranim deficitom od 150 milijuna KM te gubitkom u poslovanju za 2015. u iznosu do 40 milijuna KM. Krnjić procjenjuje da će potreban iznos za isplatu mirovina u ovoj godini biti povećan na oko 1,9 milijardi KM.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije